Μενέντεζ «Δεν εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία»- τούρκικο δημοσίευμα



«Ο κορυφαίος Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι δεν ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για F-16. Ο Μενέντεζ είναι ένας γερουσιαστής με επιρροή κατά της Τουρκίας», γράφει η τουρκική Savunmasanayist.com.

 Το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος εκλέγεται γερουσιαστής στη Γερουσία των ΗΠΑ από το 2006, ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετος στο αίτημα της Τουρκίας για επιπλέον F-16.
 
Ο Μενέντεζ, ο οποίος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο «Air Force Magazine» στην αεροπορική βάση McGuire στο New Jersey, δήλωσε ότι δεν θα υποστήριζε προσωπικά την πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Αυτή δεν είναι η Τουρκία που επιθυμούμε»

 «Έχω πραγματικά ένα πρόβλημα με αυτό. Αυτή δεν είναι η Τουρκία που επιθυμούμε. Δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ που ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και να της δώσουμε έναν από τους πιο προηγμένους πολεμικούς εξοπλισμούς».

 Ο Μενέντεζ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι θέσεις εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών συγκρούονται.

 «Η Τουρκία είναι η χώρα που φυλακίζει τους περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στον κόσμο. Ταυτόχρονα, παίρνει θέσεις αντίθετες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Λιβύη».
 
 Ο Μενέντεζ, ο οποίος προεδρεύει επίσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία είναι μια θέση με μεγάλη επιρροή στη Γερουσία των ΗΠΑ, έκανε επίσης δηλώσεις για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ερντογάν να στραφεί στη Ρωσία για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού.

 «Η απειλή ότι η Τουρκία θα πάει αλλού δεν με πτοεί. Εάν το κάνουν, γνωρίζετε ότι η διαλειτουργικότητά μας στο ΝΑΤΟ θα μειωθεί σημαντικά και η θέση τους θα διαβρωθεί περαιτέρω».

Αίτημα F-16V από την Τουρκία στις ΗΠΑ

Το απόθεμα της Διοίκησης της Τουρκικής Αεροπορίας διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 230 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+. 

Τα πολεμικά αεροσκάφη του Block 30 υπόκεινται επί του παρόντος σε δομικό εκσυγχρονισμό από την TAI.

Είναι γνωστό ότι 40 F-16 που ζητά η Τουρκία θα είναι σε διαμόρφωση Block 70. Υπολογίζεται ότι η προμήθεια 80 κιτ εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει F-16 με διαμόρφωση Block 40.

Σύμφωνα με ανώτερες τουρκικές διπλωματικές πηγές, το συνολικό κόστος 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με άλλο Τούρκο αξιωματούχο, η διαδικασία προχωρά πολύ γρήγορα και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι αντίθετη στο αίτημα της Τουρκίας για F-16.

«Αλλά το Κογκρέσο είναι άλλο θέμα»

Η Τουρκία έχει πληρώσει μέχρι στιγμής περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το Project F-35. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, από την άλλη, δήλωσε σε πρόσφατη δήλωση ότι η προσφορά F-16 της Τουρκίας στις ΗΠΑ έγινε στην πραγματικότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι ορισμένα από τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο πρόγραμμα F-35 θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με αυτήν την αγορά. Οι ΗΠΑ από την άλλη διέψευσαν εν μέρει τις δηλώσεις Ερντογάν.