Τoύρκοι: Προσοχή στην Ελλάδα – Αυξάνει την επιρροή της στην Αφρική



Τoύρκοι: Προσοχή στην Ελλάδα και τις κινήσεις της Αθήνας στην Αφρική, ζητά η Τουρκία.

Οι Τούρκοι ανησυχούν για την αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Ελλάδας στην Αφρική.

Σύμφωνα με το www.dunyabulteni.net, η επέκταση της Ελλάδας στην υποσαχάρια Αφρική ήταν εκτός των προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής εδώ αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική και ο ενεργός ρόλος της στην ήπειρο ανησύχησαν την Ελλάδα.

«Η Αθήνα πιστεύει ότι η Αφρική είναι η ήπειρος με τις μεγαλύτερες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνεται.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται η επίσκεψη στη Ρουάντα που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν, τα οποία ήταν τα πρώτα από το 1986.

«Η Ελλάδα δώρισε επίσης συνολικά 530.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού στη Ρουάντα», αναφέρουν οι τούρκοι.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Αφρική θα είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου» ενώ επόμενος σταθμός του Έλληνα υπουργού Δένδια με στόχο την «δημιουργία εγκάρδιων σχέσεων συνεργασίας θα είναι η Γκάνα», σημειώνεται στο www.dunyabulteni.net.

Στη συνέχεια, ο Δένδιας θα επισκεφθεί τη Σενεγάλη, όπου αναμένεται να ανοίξει ελληνική πρεσβεία.

Αντίπαλοι Έλληνες και Τούρκοι στην Αφρική; 
Αξίζει να αναφερθεί, σχετικά με την ελληνική και την τουρκική παρουσία στην Αφρικη πως δεν θεωρείται σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» η πιθανή σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων στην Αφρική.

Ειδικά, μετά την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου, θα ήταν πιθανή μία διένεξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε αυτή την αφρικανική χώρα.

Οι Τούρκοι έχουν επίσης παρουσία στο Μάλι, όπου και εκπαιδεύουν ένοπλες ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων είναι αντίθετα με αυτά της Γαλλίας, την οποία υποστηρίζει με την παρουσία της η Ελλάδα.