Toύρκοι: Με τα drone μας παίζουμε το παιχνίδι των Αμερικανών κατά Κινέζων και Ρώσων



Οι Τούρκοι πουλάνε εκεί που δεν θέλουν να φαίνονται οι ΗΠΑ;

Toύρκοι: Με τα drone μας παίζουμε το παιχνίδι των Αμερικανών, υποστηρίζει η τουρκική Milliyet.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, που διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία στα οπλικά συστήματα, δεν είναι διατεθειμένες να τα εξάγουν σε κάποιες χώρες για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.


Όμως, όπως τονίζουν, η Άγκυρα έχει «πολύ πιο ευέλικτα κριτήρια».

Οι Τούρκοι, σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον «προτιμά να κατευθύνει τη διεθνή ζήτηση drone στην Τουρκία παρά στην Κίνα».

«Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προτιμάται έναντι της Κίνας ή της Ρωσίας καθώς διατηρεί την επαφή της με τη Δύση», σημειώνεται.

«Το Καζακστάν είναι ένα από τα κλασικά παραδείγματα αυτού. Για την Άγκυρα, το Καζακστάν θεωρείται μέρος του ευρύτερου “τουρκικού κόσμου”. Το Καζακστάν, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στο Belt and Road της Κίνας (BRI). Ενώ το Καζακστάν αποφάσισε να αγοράσει κινεζικά UAV, αργότερα άλλαξε την απόφασή του και ενσωμάτωσε τουρκικά UAV», γράφει η Milliyet.

«Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της προμηθεύσουν drones. Η άρνηση της Ουάσιγκτον να το κάνει έστρεψε την πορεία της χώρας προς την Κίνα. Παρά την τεταμένη σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής Al-Ula, το Ριάντ στράφηκε στην Άγκυρα για την προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», σημειώνουν οι Τούρκοι.

«Τώρα, η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα εξαγωγής στον τομέα του εξοπλισμού, που επιτρέπει όχι μόνο σε μικρές χώρες, αλλά και σε άλλες βρουν αυτό που χρειάζονται. Η Άγκυρα διαμορφώνει τώρα τον δικό της Δρόμο του Μεταξιού», καταλήγει η Milliyet.