Ύψιστη ανάγκη αναβάθμισης των πυραυλικών συστημάτων Μ270 (MLRS)-Θα κρίνει την επιβίωση των νησιών μας



Ο ορθός εξοπλισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μας είναι ένα ακριβό αλλά σίγουρο εισιτήριο για το μέλλον της χώρας μας τα επόμενα 50 χρόνια

Από τον Μάιο του 2021, έχουμε την έγκριση του ΣΑΓΕ για την αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων Μ270 (MLRS).

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, έχει εγκριθεί η ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος για τον εκσυγχρονισμό του οπλικού συστήματος MLRS, και λέχθηκε από τότε ότι βρισκόμαστε σε εξέλιξη για τις διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας.

Αυτό το είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή με θέμα «Προοπτική αναβάθμισης εκτοξευτών για τους M270 MLRS ή προμήθειας αναβαθμισθέντων αντίστοιχων αυξημένου ωφελίμου βεληνεκούς».

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει όμως καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό που είναι άκρως σοβαρό για την άμυνα των νήσων μας και του “οχυρού” Έβρος.

Πληροφορίες στον ελληνικό τύπο είχαν αναφέρει για την πιθανότητα απόκτησης άγνωστου αριθμού πυραυλικών συστημάτων (MLRS) από τα αποθέματα των ΗΠΑ στην Αριζόνα, ενώ κάποια στιγμή συζητήθηκε η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων  ελληνικών συστημάτων με ταυτόχρονη αύξηση του βεληνεκούς των πυραύλων σε 250 χλμ.
 
Και οι δυο προτάσεις μαζί πάντως, θα ήταν πιθανόν η καλύτερη εξέλιξη στο φλέγον θέμα της αναβάθμισης και απόκτησης επιπλέον συστημάτων (MLRS), τα οποία σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης, θα έκριναν πολλά στο πεδίο της μάχης.

Παλαιότερα είχε ακουστεί η πιθανότητα απόκτησης πολλαπλών εκτοξευτών MLRS με τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A, τα οποία  αποτελούν στρατηγικό οπλικό σύστημα, αλλά οι ΗΠΑ δεν φέρονται διατεθειμένες, προς το παρόν, να αποδεσμευόσουν τέτοιου τύπου πυραύλους στην Ελλάδα παρά το άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. 

Οι πύραυλοι όμως Μ270 (MLRS), είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νήσων, αφού θα έχουμε την τρομερή δυνατότητα να στοχοποιήσουμε τουρκικούς  ναυστάθμους, αεροδρόμια και στρατηγικά κέντρα στη μικρασιατική ακτή.

Από την πλευρά του Αιγαίου έχουμε την περιβόητη τουρκική στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και πυραύλους BORA, με  βεληνεκές 270 χλμ. σύμφωνα με αυτά που προπαγανδίζουν οι Τούρκοι βέβαια.

Η τουρκική βαλλιστική απειλή απέναντι από τα νησιά μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, αφού θα κινδυνεύσουν άμεσα όλες οι κρίσιμες εγκαταστάσεις μας ( πολιτικές και στρατιωτικές).

Ο φόβος της αναβάθμισης και της μεταφοράς ελληνικών συστημάτων Μ270 (MLRS), στοιχειώνει την τουρκική ηγεσία, αφού θα την αναγκάσει να “τραβήξει” βαθιά στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας τις δυνάμεις της.
 
Σε περίπτωση δε που απαιτηθεί η δράση τους, αυτές θα έχουν να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση, γινόμενες έτσι εύκολος στόχος για τα ελληνικά Rafale, τα οποία θα καραδοκούν στο Αιγαίο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και μήνες οι Τούρκοι “γκαρίζουν” συνεχώς, για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, το σενάριο της Κύπρου το 1974.

Οφείλουμε να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να καλύψουμε με συμφωνίες όλα τα κρίσιμα ζητήματα, αφού μια πιθανή τουρκική δράση γίνεται πιθανότερη ημέρα με την ημέρα στην γειτονική χώρα από το καθεστώς Ερντογάν.