Η Ελλάδα δίνει 4 νέες βάσεις στις ΗΠΑ με νέα στρατιωτικά ανταλλάγματαΟλικός εκσυγχρονισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προκαλεί πανικό και οργή στην Τουρκία που δέχεται ένα ισχυρό εμπάργκο κατά των ενόπλων της δυνάμεων

Παράνοια, αυτό ακριβώς επικρατεί στην Άγκυρα, για την σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, και την επιλογή της χώρας μας ως χώρα-βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Ευρώπη, Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.   

Τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι “αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ακόμη 4 νέες στρατιωτικές βάσεις στις υφιστάμενες 5 βάσεις στην Ελλάδα με την ανανεωμένη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).

Εκτός από τη βάση έγκαιρης προειδοποίησης στο νησί της Σκύρου, θα έχουμε την ναυτική βάση της Σαλαμίνας, τις αεροπορικές βάσεις Καστέλι, Καλαμάτα και Ανδραβίδα.

Στις ΗΠΑ παραχωρήθηκαν επίσης μέρος του στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, και το στρατόπεδο Γεωργούλας που είναι δίπλα στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειου.

Στις 5 υπάρχουσες βάσεις των ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες αεροσκάφη, άρματα μάχης, αντιαρματικά, όλμοι, τεθωρακισμένα οχήματα, βαρέα όπλα, ραντάρ και συστήματα αεράμυνας”, τονίζει η τουρκική πλευρά που φοβάται όχι για τυχόν αντίδραση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, όπως προπαγανδίζουν κάποιοι, αλλά  την παράδοση επιπλέον οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Οι νεο-Οθωμανοί μιλούν για “βρώμικο σχέδιο”, αφού θεωρούν ότι “οι Αμερικανοί δεν θα ξαναμεταφέρουν πίσω στις ΗΠΑ όλα αυτά τα άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ελικόπτερα και άλλα οχήματα, αλλά θα τα παραδώσουν στην Ελλάδα ως μέρος της νέας διευρυμένης συμφωνίας και των νέων βάσεων.

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας ασφαλείας Μέτε Γιαράρ είπε για το θέμα αυτό: «Γιατί οι ΗΠΑ δημιουργούν μια βάση στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο σκοπός της μεταφοράς όπλων, μήπως πρόκειται για βάσεις εναντίον της Τουρκίας;

Στην πραγματικότητα, αυτό το κόστος είναι τόσο υψηλό που ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν πίσω όλον αυτόν τον εξοπλισμό που έφεραν στην περιοχή, όπως έκαναν και κατά τον πόλεμο του Κουβέιτ, όπου εκατοντάδες αμερικανικά οπλικά συστήματα παραδόθηκαν σε χώρες της περιοχής, διότι το κόστος της επιστροφής τους ήταν τεράστιο.

Όταν κοιτάξεις τον αριθμό, δεν νομίζω ότι αυτά τα οπλικά συστήματα θα επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ, και το πιθανότερο είναι να παραμείνουν σε αυτήν την περιοχή, και αυτό θα το δούμε σε λίγο. Βλέπουμε επίσης τι έχουν παραδώσει δωρεάν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Η Τουρκία είτε με Ερντογάν είτε με άλλον πρόεδρο ή πρωθυπουργό, αποτελεί δυσεπίλυτο πλέον πρόβλημα για την δύση, ενώ το θέμα δημιουργίας κουρδικού κράτους εισέρχεται σε ημερήσια διάταξη.

Η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην Μέση Ανατολή με προορισμό στην Μεσόγειο, για να αλλάξει ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ, απαιτεί την δημιουργία κουρδικού κράτους, και το πέρασμά των σωλήνων από Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις, μαζί με τον έλεγχο του Αιγαίου που "κλειδώνει" Εύξεινο Πόντο και Α.Μεσόγειο θάλασσα.