Ο Μάζης δεν «βλέπει» πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και χρεοκοπημένης Τουρκίας



Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει μομφές για την αντιμετώπιση της Ε.Ε και των ΗΠΑ προς τη χώρα του.
 
Η τουρκική οικονομία καταρρέει μέρα με την ημέρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε οικονομική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να διασώσει ένα μέρος της.

Ο τούρκικος Τύπος δείχνει στα πρωτοσέλιδά του την αντίθεσή του σχετικά με τις αποφάσεις καθώς και με την επικείμενη οικονομική εξαθλίωση του λαού.

Το τούρκικο υπουργείο Άμυνας, εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για την κορβέτα «Φατίχ», την οποία επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι των Ηνωμένων Εθνών στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ζητήματα της περιοχής, και η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα «απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Τα δεδομένα είναι ότι στα θαλασσοτεμάχια 10 και 6 στην Κυπριακή ΑΟΖ (…) επανέρχονται αμερικάνικοι και ευρωπαϊκοί κολοσσοί», τόνισε ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ στο Mega.

«Η χρηματοδοτική ανάσα από τα ΗΑΕ, έχει σκοπό να καλύψει μέρος του χρέους της τουρκικής οικονομίας της τάξεως των 96 δισ. δολαρίων.

»Όταν δίνεις χρήματα ζητάς και κάτι.

»Τα ΗΑΕ εισδύουν στην τουρκική οικονομία κάνοντας ουσιαστικά έναν ανταγωνισμό με το Κατάρ.

»Ο κ. Ερντογάν ζητά, πουλώντας ουσιαστικά τουρκικούς εθνικούς πόρους, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να αλλάξουν στάση απέναντι στη Λιβύη», πρόσθεσε ο κ. Μάζης.

«Ο Ερντογάν λόγω των ακραίων θέσεων του, που πλήττουν την Δύση δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει οριζόντια αντιμετώπση για ζητήματα υβριδικού πολέμου και μεταναστεύσεως», είπε ο κ. Μάζης.

«Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», κατέληξε.