Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η δεύτερη ισχυρότερη της Ευρώπης



Η ελληνική πολεμική αεροπορία ισχυροποιείται και σύμφωνα με τους ειδικούς τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ένοπλες Δυνάμεις: Ακόμη και στην 2η θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη (μετά τη Γαλλία) μπορεί να φτάσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2030 όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές. Η έλευση των Rafale και η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων πάνω στο κορυφαίο μαχητικό αεροπλάνο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι όπως σημειώνει η ιστοσελίδα «hellasjournal.com» η Ελλάδα  και η Πολεμική Αεροπορία της θα γίνουν η πρώτη δύναμη αεροπορικής υπεροχής από τις χώρες του νότου στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου, μιας περιοχής που γίνεται κοινός επιχειρησιακός ουρανός για Συμμάχους.

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλώνουν ότι πρόκειται να προχωρήσει και η αναβάθμιση των F-16 Block 50, σε ανώτερο από τα σημερινά Advanced του Αράξου, τότε ο αριθμός των αεροσκαφών που δύναται να δράσουν δικτυοκεντρικά ανεβαίνει σημαντικά στα 121.

Η έλευση πάντως των πρώτων Rafale F3R σε λιγότερο από 50 ημέρες από σήμερα, είναι το πρώτο μόλις βήμα προς την κατεύθυνση που προαναφέραμε, ενώ έως το 2024 το πολύ, τα νέα 24 Γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς, αεροπορικής υπεροχής θα βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Παράλληλα σύμφωνα με τον τεχνικό σχεδιασμό της 331 Μοίρας «Θησέας», εκείνη την περίοδο, οι διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5 θα έχουν ξεπεράσει το 75-80%, εφόσον συνεχιστεί η ροή ανταλλακτικών.

Ο επόμενος στόχος όπως όλα δείχνουν αυτές τις ημέρες, είναι το πολυπόθητο για το αεροπορικό Επιτελείο F-35, το «αόρατο» μαχητικό που έρχεται ως κάτι εξωπραγματικό να συμπληρώσει τον στόλο που κρατούν στα χέρια τους τα «χρυσά χέρια» του ΝΑΤΟ.

Άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών στην Πολεμική Αεροπορία, τα Ελληνικά αεροδρόμια είναι τα πλέον «ελκυστικά» για τις δυνάμεις αυτές. Πρόσφατα το είδαμε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μέδουσα11», με αεροπορικές δυνάμεις από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνονται ένα με τα «μπλε φτερά».

Όμως σε αυτό τον ουρανό μπορούμε να καταγράψουμε, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, F-16, Rafale, Mirage 2000, ακόμη και F-35 που πρόσφατα τα «γεράκια» της 336 Μοίρας είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στο Ισραήλ στο πλαίσιο της άσκησης Blue Flag. Και εκεί οι αεροπόροι μας κατάλαβαν την αξία της δικτυοκεντρικής επιχείρησης στον αέρα.

Και βέβαια το πρόγραμμα των Viper, η προσπάθεια αναβάθμισης των Block 50 και μια ενδεχόμενη αναβάθμιση των Block 30, φέρνει πολύ πιο κοντά την λεγόμενη ομοιοτυπία, η οποία περισσότερο έχει να κάνει με τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών.

Ολα αυτά την ώρα που η επιθετική και προκλητική Τουρκία του Ερντογάν εξακολουθεί να παραβαίνει με κάθε τρόπο το Διεθνές Δίκαιο, να παρουσιάζεται άκρως επεκτατική και να παραβιάζει συνεχώς το ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Η παραβατικότητα των γειτόνων που καταγράφεται καθημερινά απαιτεί μόνιμη ισχυρή παρουσία, ενώ μελλοντικά- ακόμη κι αν αυξηθεί ο αριθμός των Rafale- δεν μπορεί κανείς να στέλνει αυτό το μαχητικό αεροπορικής υπεροχής για αναγνώριση- αναχαίτιση των λεγόμενων «άγνωστων ιχνών».