Φρεγάτες: Τούμπανα θέλουν να κάνουν τις ΜΕΚΟ οι Αμερικανοί – Πείτε μας πόσο θέλετε και έγινε το μήνυμα των ΗΠΑΟι Αμερικανοί Εστιάζουν στις MEKO 200ΗΝ και στο “βάθος” στις FFGX

Φρεγάτες: Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να προχωρήσει τουλάχιστον σε τρεις εκ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ σε εκσυγχρονισμό.

Οι φρεγάτες MMSC τορπιλίστηκαν στην επιχειρησιακή αξιολόγηση που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό, από τις Γαλλικές Belh@ra. Προκρίθηκαν ως οι καταλληλότερες για κύριες μονάδες επιφανείας με δυνατότητες και αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Άλλωστε, το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται και με drones.

Όπως σημειώνει το Hellas Journal οι Αμερικανοί εν τω μέσω Ελληνογαλλικών διαπραγματεύσεων, επιχειρούν κάτι διαφορετικό. Στόχος τους, ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και με μια συνολική πρόταση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σχετικού ρεπορτάζ στις επόμενες δύο εβδομάδες η επίσημη απάντηση της Αμερικανικής κυβέρνησης (LOA) για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των φρεγατών, θα φτάσει στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να βρεθεί τόπος και για τα Αμερικανικά συστήματα στην επόμενη μέρα του Ελληνικού στόλου. Όπως σημειώνεται, στην επίσημη απάντηση περιλαμβάνονται προτάσεις της Αμερικής που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Ελλάδα.

Αν αυτές οι προτάσεις είναι προς το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού θα φανεί στη νέα αξιολόγηση. Άλλωστε, οι Επιτελείς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προσθέσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να «κουβαλάνε» οι μεταχειρισμένες μονάδες.

Οι φρεγάτες που πήραν το «πράσινο φως»
Τη δεδομένη στιγμή, τα μόνα μεταχειρισμένα πλοία που έχουν λάβει την έγκριση του Ναυτικού Επιτελείου είναι οι δυο από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου Μ από την Ολλανδία. Οτιδήποτε άλλο από άλλες χώρες απορρίφθηκε ως ελλαττωματικό.

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ, πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό τόνιζαν εμφατικά ότι «πρώτα προχωράμε με τις νέες φρεγάτες κι αυτό είναι το πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για τον στόλο. Επόμενο βήμα είναι οι κορβέτες που και εκεί γίνεται σπριντ και μετά…βλέπουμε» . Κάτι που φανερώνει τη προσήλωση στην ενίσχυση του στόλου.

Αναφορικά με την Αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, τονίζεται πως η έκθεση ξεδιπλώνει μια σειρά από δεκάδες επιλογές που μπορεί να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό. Αναλόγως έως που θέλει να φτάσει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των πλοίων.

loading...