Ο βρετανικός στρατός αποκαθιστά τη «μόνιμη» παρουσία του στη Γερμανία με στόχο τη «ρωσική απειλή»



Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ο στρατός θα ενισχύσει τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στη Γερμανία, ένα χρόνο μετά τη μείωση της μεγάλης παρουσίας του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εκεί. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκαν ομόφωνα αναφέροντας ότι ήταν μπροστά στη «ρωσική απειλή» – με την κορυφαία εφημερίδα The Sunday Times να περιγράφει μια «δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας» πως θα είναι τώρα πιο κοντά στην Ανατολική Ευρώπη «σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία».

«Εκατοντάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς και drones θα αναπτυχθούν πίσω στη Γερμανία σε μια κυβερνητική στροφή, καθώς ο στρατός κατασκευάζει έναν από τους τρεις μεγάλους υπερπόντιους κόμβους του στη χώρα», έγραψαν οι Times αναφερόμενοι επίσης στο Ομάν και την Κένυα, οι οποίες επιπλέον θα αποτελούν τους τρεις νέους «περιφερειακούς χερσαίους κόμβους» των ξένων αναπτύξεων του στρατού.

Παρά τα ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία, τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον και η Δύση συνέχισαν να κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι προετοιμάζει μια πιθανή εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, επικαλούμενοι τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων περίπου 92.000. Το Κρεμλίνο το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας εάν μετακινεί τα στρατεύματά του κοντά στην Ουκρανία ή την Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, εν μέσω της υποτιθέμενης «απειλής» που προέρχεται από τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βασίσει τα τανκς, τα στρατεύματα και τα μαχητικά οχήματα στη Γερμανία, εν μέρει έτσι ώστε οι βρετανικές δυνάμεις θεωρητικά να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο, όπως η επανάληψη των γεγονότων του 2014-2015 στην Κριμαία και την Ουκρανία.
Οι βρετανικές δυνάμεις θα εναλλάσσονται πλέον σε μόνιμη βάση στην μπροστινή βάση του ΝΑΤΟ στο Sennelager, ένα μακροχρόνιο κέντρο στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της χώρας. Αλλά το νέο προγραμματισμένο στρατιωτικό αποτύπωμα θα ωχριά σε σύγκριση με την παρουσία του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου, υποδηλώνοντας πως θα είναι κάτι περισσότερο από συμβολικό και προσανατολισμένο προς την προβολή ισχύος με στόχο τη Μόσχα από οτιδήποτε άλλο, όπως έχουν σημειώσει οι επικριτές.

Σύμφωνα με το Sky News, τα περίπου 250 στρατιωτικά οχήματα και τα στρατεύματα που τα επανδρώνουν «θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταβούν στην Εσθονία, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε τα τελευταία πέντε χρόνια μια ομάδα μάχης 1.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ ως μέρος μιας αποστολής για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».  

Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να αισθάνεται πολύ απειλούμενη, και πάλι δεδομένου πως «η μελλοντική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γερμανία θα είναι πολύ διαφορετική από το στρατιωτικό αποτύπωμα των 20.000 ανδρών που βρισκόταν στη χώρα προηγουμένως – μια κληρονομιά στις δεκαετίες που ακολούθησαν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η μόνιμη παρουσία αποσύρθηκε το 2020».

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει μια ευρεία εκστρατεία στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος που ονομάζεται «Μελλοντικός Στρατιώτης» - το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου ίσως μικρότερες αλλά πιο υψηλής τεχνολογίας και ευέλικτες, με τους στρατηγούς να ελπίζουν «να μεταμορφώσει τον στρατό σε μια πιο ευέλικτη, ολοκληρωμένη, θανατηφόρα, εκστρατευτική δύναμη», σύμφωνα με τα τελευταία λόγια του υπουργού Άμυνας Ben Wallace. «Μετασχηματισμός σε αυτήν την κλίμακα – κάθε μονάδα θα επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από αυτή την αλλαγή», είπε στα μέλη του κοινοβουλίου πριν από μέρες.

ΠΗΓΗ: southfront.org