Αντίστροφη μέτρηση για τις φρεγάτες



Το πρώτο βήμα της διαδικασίας για την προώθηση της σύμβασης προμήθειας τριών νέων γαλλικών φρεγατών τύπου FDI πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε μια σειρά από προγράμματα, μεταξύ άλλων της προμήθειας των FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και των νέων έξι μαχητικών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), όπως η «Κ» είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει στους αναγνώστες της προ ολίγων ημερών (11/12). Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενημερώθηκε, επίσης, χθες για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27J της Π.Α. (55,7 εκατ. ευρώ), την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών για τα υποβρύχια του Π.Ν. (112 εκατ. ευρώ), αλλά και τη διευθέτηση μιας διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γερμανική Thyssen Krupp που επιστρέφει 20,59 εκατ. ευρώ υλικού στο Π.Ν. από τη σύμβαση της ναυπήγησης των πρώτων υποβρυχίων 214, όταν δεν είχαν παραδοθεί όπως όφειλαν τότε (πρόγραμμα Neptune II).

Συγκεκριμένα, με βάση την ενημέρωση του κ. Παναγιωτόπουλου χθες στη Βουλή το κόστος των τριών πρώτων φρεγατών τύπου FDI-HN, περιλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξης των όπλων τους, αγγίζει τα 3,048 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση ενεργοποίησης της προαίρεσης για προμήθεια και τέταρτου πλοίου του ίδιου τύπου, το ποσό αυτό θα αγγίξει τα 4,070 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός παραμένει με βάση τον σχεδιασμό παράδοσης των δύο πρώτων πλοίων το 2025, του τρίτου το 2026 και εφόσον ενεργοποιηθεί η προαίρεση για την προμήθεια τετάρτου, αυτό θα παραληφθεί από το Π.Ν. το 2027. Ως προς την τιμολόγηση των FDI-HN, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι και οι συμβάσεις με τις εταιρείες Naval Group και MBDA France έγιναν με όρο την υλοποίηση με βάση την αρχή του προτιμώμενου έθνους/πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές είναι σταθερές και χωρίς αναπροσαρμογή και ίδιες με εκείνες που τιμολογήθηκαν οι FDI για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις για το ίδιο αντικείμενο.  

Τα έξι νέα γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale που θα προμηθευθεί η Π.Α. κοστολογούνται στα 1,070 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα έξι πρόσθετα Rafale που θα ανεβάσουν το σύνολο του αριθμού των συγκεκριμένων μαχητικών σε 24 θα είναι νέα. Οπως έγινε σαφές χθες, το επίσημο αίτημα για παροχή στοιχείων τιμής και διαθεσιμότητας (Request for Price and Availability) εστάλη από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) προς την εταιρεία Dassault Aviation στις 14 Σεπτεμβρίου 2021. Η απάντηση από την Dassault ήρθε σύντομα, την 1η Οκτωβρίου 2021, ενώ παράλληλα έγινε γνωστή και η προσφορά της MBDA France, δηλαδή της εταιρείας που κατασκευάζει και παρέχει τα όπλα για τα γαλλικά μαχητικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τα πρώτα έξι Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στην Ελλάδα πύραυλοι αέρος/αέρος METEOR, οι πρώτοι εκπαιδευτικοί πύραυλοι MICA, μέρος των επιχειρησιακών πυραύλων του ίδιου τύπου, φυσίγγια και λοιπά συνήθη υλικά (chaff/flares). Οι πύραυλοι αέρος με δυνατότητες πλήγματος στρατηγικών στόχων επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς τύπου SCALP είναι ήδη στη Γαλλία και τα Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου φέροντάς τους.