Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Δεν τρέφουμε εμείς φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική Handelsblatt και έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας τους δημοσιογράφους, Νικόλ Μπαστιάν και Γερντ Χέλερ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν».

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο συνέντευξης.

Κυριάκος Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά, Γερμανία και Σύμφωνο Σταθερότητας
Eρωτηθείς σχετικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την προσέγγιση της Αθήνας έναντι της ‘Αγκυρας ότι «δεν επιζητώ αντιπαράθεση με την Τουρκία. Είμαστε γείτονες. Συνομιλώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε. Εάν η Τουρκία βιώνει αυτή τη στιγμή οικονομική κρίση, αυτό δεν μας χαροποιεί. Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια».

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η Γερμανία δεν είναι ένα μη εμπλεκόμενο, ουδέτερο, τρίτο μέρος και επεσήμανε πως «θέλουμε τη στήριξη της Γερμανίας, είμαστε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σχετικά με τη συζήτηση περί αλλαγής των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας παρωχημένες και τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, αλλά και υπέρ της εξεύρεσης ενός «μονοπατιού για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους».

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο – είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε.», είπε χαρακτηριστικά.

loading...