Πυρηνικά στην Λάρισα; θα αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ;



Θα μεταφέρουν οι ΗΠΑ τα πυρηνικά τους στην Λάρισα;

Ελληνοτουρκικά: Πυρηνικά στην Λάρισα; θα αντικαταστήσουν το Ιντσιρλίκ η ΗΠΑ με την αμερικανική βάση στη Θεσσαλία;

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους Τούρκους στην διάθεση των ΗΠΑ να επενδύσουν 33,5 εκατ. δολάρια στην βάση της Λάρισας στην Ελλάδα.

«Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανικός στρατός έστειλε UAV και πολεμικά αεροσκάφη F-22 Raptor στην αεροπορική βάση της Λάρισας», σημειώνει το τουρκικό milligazete.com.tr.

«Ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν τις στρατιωτικές τους επενδύσεις στην Ελλάδα, προβλήθηκε νέος ισχυρισμός. Υποστηρίχθηκε ότι αυτή η βάση, στην οποία επένδυσαν οι ΗΠΑ, θα αντικαταστήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ», αναφέρουν οι Τούρκοι.

Το τουρκικό μέσο επικαλείται το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενώ σημειώνεται ότι «μετά τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα τον Οκτώβριο, θα επενδύθούν 33,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή δύο υπόστεγων και ενός κτιρίου υποστήριξης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας».

Η βάση, τονίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως σταθερό λιμάνι από τις αμερικανικές αεροπορικές μονάδες στην Ευρώπη (USAFE), ενώ αναμένονται και νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Στην είδηση, όπου υπογραμίζεται ότι η Αθήνα μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά εντός 5 ετών από την έναρξη της διαδικασίας, αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στα 73 ελικόπτερα των ΗΠΑ θα έρθουν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Να θυμίσουμε ότι στην βάση του Ιντσιρλίκ φυλάσσονται τα αμερικανικά πυρηνικά.

Μετά τις παλινωδίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση της μεταφοράς από την τουρκική βάση των περίπου 50 πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται εκεί.

Να σημειωθεί επίσης πως για την μεταφορά των πυρηνικών δεν χρειάζεται να συμφωνήσει και η Τουρκία.