Στα "μουλωχτά"! Πιάνει δουλειά τουρκικό πλοίο υποκλοπών και συλλογής πληροφοριών



Το πλοίο θα βγει σύντομα στο Αιγαίο προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας

Το τουρκικό πλοίο υποκλοπών και συλλογής πληροφοριών TCG UFUK (Ορίζοντας) , τέθηκε στα "μουλωχτά" σε υπηρεσία για το Τουρκικό Ναυτικό την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για τα σχέδια των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και σίγουρα δεν αποτελεί θετική εξέλιξη.

Το TCG UFUK, το οποίο μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες κλιματολογικές και θαλάσσιες συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα για 45 ημέρες, ενώ είναι επιφορτισμένο  να εκτελεί αποστολές SIGINT και ELINT.

Το πλοίο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κεραίες πανομοιότυπες με αυτές που χρησιμοποιεί το σύστημα ραντάρ ÇAFRAD (Ένα εξελιγμένο ραντάρ AESA υπό ανάπτυξη για το μελλοντικό τουρκικό αντιτορπιλικό αεράμυνας TF-2000), ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο για ελικόπτερα κλάσης 10 τόνων.

Το πλοίο θα βγει σύντομα στο Αιγαίο προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Την ίδια περίοδο έχουμε μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων, βαρύνουσας σημασίας, από τις ελληνικές  ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων στη Ρόδο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου, ενώ η επίλεκτη δύναμη των ΕΤΑ, έλαβε “licence to kill”, από το ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις οπουδήποτε απαιτηθεί με φόντο σαφέστατα στο Αιγαίο.

Η ουσία όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι οριοθετούν ως περιοχή αυξημένου ελληνικού ενδιαφέροντος για πιθανή τουρκική πρόκληση, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, με επίκεντρο το Καστελόριζο και τα πέριξ αυτού νησάκια και βραχονησίδες.

Ο λόγος αφορά το σχέδιο της Τουρκίας, να επιβάλει το περιβόητο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η κύρια περιοχή ενδιαφέροντος για την Άγκυρα, ξεκινά από το Καστελόριζο και Κρήτη και καταλήγει στην κυπριακή ΑΟΖ, με επικείμενες δράσεις τουρκικών πλωτών γεωτρυπάνων συνοδεία πολεμικών σκαφών και ειδικών δυνάμεων SAS-SAT.

Αυτό διευρυμένο τεράστιο θαλάσσιο παραλληλόγραμμο, ευρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω των ύποπτων σχεδίων του καθεστώτος Ερντογάν, που επιζητά να υφαρπάξει θαλάσσια τεμάχια από Ελλάδα και Κύπρο, μην υπολογίζοντας κανέναν.                 

Ειδικά το Καστελόριζο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να επεκτείνει την ΑΟΖ της, για αυτό και στέλνει τουρκικά ερευνητικά πλοία σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες κατά μήκος των τουρκικών ακτών, και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να διαπιστώσει στην πράξη, μέχρι που φτάνουν τα όρια των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδος με ΗΠΑ και Γαλλία.


ΠΗΓΗ