Ισχυρή ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο: Ελληνική σημαία δίπλα σε πανίσχυρα Συμμαχικά πολεμικά πλοίαΜόλις την περασμένη Τρίτη είχε ολοκληρωθεί Νότια της Κρήτης η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ-21» στην οποία το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τρεις φρεγάτες και τα οργανικά τους ελικόπτερα, πέντε υποβρύχια, τρία Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, αρματαγωγό, πλοίο Γενικής Υποστήριξης, Ναρκοθηρευτικό και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου με ΟΥΚαδες.

Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ»(F-459), 43 ετών,δίπλα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και στη «μπλε» αρμάδα της μεγάλης πολυεθνικής άσκησης «POLARIS 21» στη Δυτική Μεσόγειο. Φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»(F-462) επίσης 43 ετών, στην ειρηνευτική αρμάδα του ΟΗΕ (UNIFIL) για τον Λίβανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ»  (F-461), 44 ετών, στην Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη(EUNAVFOR MED) «ΙRINI» για τον έλεγχο της Λιβύης στην Κεντρική Μεσόγειο κοντά στις Αφρικανικές ακτές. Τρεις Ελληνικές S σε κάθε γωνιά της Μεσογείου δίπλα σε Συμμάχους.

Οι εικόνες που φτάνουν από την Δυτική Μεσόγειο και από τη μεγάλη πολυεθνική ναυτική άσκηση συνεργασίας «POLARIS 21» την οποία πραγματοποιεί το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δείχνουν τον «γερόλυκο» «ΑΔΡΙΑ» να προβάλλει την Ελληνική σημαία δίπλα σε πανίσχυρα Συμμαχικά πολεμικά πλοία. Και να στέλνει το μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρά την παλαιότητα των μεγάλων Μονάδων επιφανείας που διαθέτει βρίσκεται παντού στη Μεσόγειο σε κοινές ασκήσεις και αποστολές ενώ ταυτόχρονα επιτηρεί συνεχώς το Αιγαίο και όλες τις θαλάσσιες περιοχές Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ώρα που δύο ακόμη φρεγάτες S δηλώνουν ηχηρό παρών σε αποστολές στη Μεσόγειο θάλασσα.
Μόλις την περασμένη Τρίτη είχε ολοκληρωθεί Νότια της Κρήτης η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ-21» στην οποία το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τρεις φρεγάτες και τα οργανικά τους ελικόπτερα, πέντε υποβρύχια, τρία Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, αρματαγωγό, πλοίο Γενικής Υποστήριξης, Ναρκοθηρευτικό και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου με ΟΥΚαδες.

Νωρίτερα στην ίδια περίπου περιοχή ο Στόλος είχε μια ακόμη επιβλητική παρουσία κατά τη διάρκεια της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» με Φρεγάτες, Αρματαγωγά, Πυραυλακάτους, Υποβρύχια και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.

Την ίδια ώρα το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερες και πιο καινούργιες Μονάδες επιφανείας έχει από ελάχιστη έως ανύπαρκτη παρουσία σε όλες τις κοινές ΝΑΤΟικές και άλλες ασκήσεις στη Μεσόγειο. Ενώ ταυτόχρονα και οι εκπαιδευτικές του δραστηριότητες δείχνουν το τελευταίο διάστημα να έχουν φθίνουσα πορεία. Από την πολυδιαφημισμένη «MAVI VATAN» έως τις μικρότερης κλίμακας ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 και έπειτα από ένα πολύ μεγάλο διάστημα υψηλής έντασης που κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι η σύγκριση των δράσεων του Πολεμικού Ναυτικού με αυτές των γειτόνων φαίνεται ότι ακολουθούν διαφορετική πορεία. Με τον Ελληνικό Στόλο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και με συνεχείς ασκήσεις να διατηρεί αντανακλαστικά για κάθε ενδεχόμενο. Ενώ ταυτόχρονα να αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα στρατιωτικής διπλωματίας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία. Ελληνική φρεγάτα έδεσε έπειτα από πολλά χρόνια στον Περσικό Κόλπο ενώ Μονάδες του Στόλου ελλιμενίστηκαν σε Αίγυπτο και Ισραήλ και συνεργάστηκαν με πολεμικά πλοία των δύο φιλικών κρατών.

Οι «μάχες» των πληρωμάτων να κρατήσουν ετοιμοπόλεμες και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τις φρεγάτες S των σαράντα και επιπλέον χρόνων και τις ΜΕΚΟ των τριών δεκαετιών ζωής είναι καθημερινές αφού τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν την ανανέωση του Στόλου. Την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο πλοία αυτής της ηλικίας παροπλίζονται, τα στελέχη του ΠΝ εξαντλούν κάθε όριο αντοχών τους. Και ναι μεν η εικόνα της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» δίπλα στο Charles De Gaulle τιμά τον Στόλο όμως ταυτόχρονα επιβάλλει την επίσπευση της απόκτησης καινούργιων Μονάδων Επιφανείας με τις κορβέτες να αποτελούν κάτι παραπάνω από αναγκαιότητα έπειτα από τη συμφωνία για τις Belharra.

ΠΗΓΗ Του Κώστα Σαρικά
loading...