ΥΠΕΘΑ: Αποφασίστηκε η αλλαγή κινητήρων στα εννέα παλαιότερα CH-47D Chinook



Ένα ζήτημα που απασχολούσε ιδιαίτερα την Αεροπορία Στρατού ήταν η διαθεσιμότητα των παλαιότερων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με θέμα «Εκσυγχρονισμός των ελληνικών CH-47D Chinook» το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι τα δύο προγράμματα που εξελίσσονται σήμερα, σχετικά με τα CH-47 Chinook της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) είναι η αλλαγή κινητήρων στα εννέα παλαιότερα CH-47D Chinook και η υποστήριξη του συνόλου των ελικοπτέρων.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες, μέσω της 4ης τροποποίησης της LOA GR-B-XOP της 16ης Ιουνίου του 2021, για την αντικατάσταση κινητήρων των εννέα (9) CH-47D Chinook, «γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει το επίπεδο συντήρησης και την επιχειρησιακή ικανότητα των υπόψη Ε/Π».

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα υποστήριξης του συνόλου των ελικοπτέρων και έχει σταλεί το αίτημα προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τη σύνταξη διακρατικής συμφωνίας συνολικού ύψους € 100 εκατομμυρίων.

Για το μέλλον των ελληνικών CH-47 Chinook, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού στον οποίο περιλαμβάνονται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροπορικών μέσων ή/και για την απόκτηση καινούριων υφίσταται και αποτελεί μια δυναμική διαδικασία η οποία επικαιροποιείται  συνεχώς ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στη διεθνή αγορά».