“Combat Ready” και “Exceptional” αξιολογήθηκε η μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων από το NΑΤΟ



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Για πρώτη φορά ελληνική μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων αξιολογήθηκε από το ΝΑΤΟ και κρίθηκε ικανή για συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις, μετά την σχετική διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε το ΕΤΑ. Από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του ΕΤΑ από το Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων ΝΑΤΟ (NSHQ) ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συγκοτήσεως Σύνθετης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC) από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κάθε SOCC απαρτίζεται από μέχρι 6 Τακτικές Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG) οι οποίες μπορεί να είναι Χερσαίες (SOLTG) ή και συνδυασμός με Ναυτικές (SOMTG) και απαραιτήτως μία Αεροπορική Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOATG). Καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει να ηγηθεί της C-SOCC ως Έθνος Πλαίσιο (Framework Nation) οφείλει να επανδρώσει τις κρίσιμες θέσεις κλειδιά στο Επιτελείο της C-SOCC και τουλάχιστον μία SOTG και ένα Αεροπορικό Τακτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOATU). Εν τούτοις, οι αποφάσεις της ηγεσίας προβλέπουν την διάθεση μίας SOLTG, μίας SOMTG και μίας SOATG, πιστοποιούμενες σταδιακώς.

Μετά το ΕΤΑ, πρόκειται να ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης των υπολοίπων συστατικών δυνάμεων που θα διαθέσει η Ελλάδα, ώστε το 2025 να είναι διαθέσιμη η C-SOCC στην Συμμαχία. Μέχρι σήμερα, στην C-SOCC έχει συμφωνήσει να συνεισφέρει η Βουλγαρία και γίνονται ενέργειες για συμμετοχή και άλλων γειτονικών χωρών. Πρακτικώς, καθώς το ΕΤΑ είναι πλήρως πιστοποιημένο, μπορεί ήδη να διατεθεί στην Δύναμη Αντιδράσεως ΝΑΤΟ (NRF) προσκολλημένο στο αντίστοιχο SOCC που θα έχει διαθέσει άλλη χώρα. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση έχει διάρκεια 3 ετών και κατόπιν η μονάδα πρέπει να επαναξιολογηθεί. 

Η εν λόγω δραστηριότητα για το ΕΤΑ, έρχεται σε συνέχεια της Εθνικής Αξιολόγησης που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Συμμαχίας που αφορά τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), η δε σύνθεση της ομάδας αξιολόγησης περιλάμβανε επιτελείς από το Τμήμα Αξιολογήσεων του NSHQ με επικεφαλής Ούγγρο συνταγματάρχη καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Η προηγηθείσα Εθνική Αξιολόγηση, είναι διαδικασία η οποία πραγματοποιείται από αξιολογητές Έλληνες επιτελείς οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από το σχετικό Σχολείο Αξιολογήσεως Δυνάμεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEVAL Course) και ήδη κάποιες εκ των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού έχουν περάσει από αυτή την αξιολόγηση. 




Το ΕΤΑ, στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ του ΓΕΕΘΑ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα. Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως “Combat Ready” για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως “Exceptional”, ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας. Η διάκριση αυτή αντανακλά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το Πνεύμα Μονάδος και τη συνέπεια που διακρίνει το προσωπικό του ΕΤΑ, εξασφαλίζοντας πολύτιμη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) με στόχο την μετεξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η ανωτέρω επιτυχής αξιολόγηση, η οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα, εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές εθνικής ισχύος.