Με το "ένα πόδι" στην ΕΕ τα Σκόπια μετά την ένταξη στην πολυεθνική μονάδα HELBROC BG με επικεφαλής την Ελλάδα



Σύμφωνα με πληροφορίες  από ανοικτές πηγές τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) εντάσσονται στην πολυεθνική μονάδα HELBROC BG.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της χώρας ανέφεραν ότι υιοθέτησαν προτάσεις για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας. στην HELBROC BG της ΕΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«H χώρα μας εντάσσεται στην πολυεθνική μονάδα HELBROC BG με μία μονάδα με επικεφαλής την Ελλάδα και στην οποία συμμετέχουν με τις ένοπλες δυνάμεις τους η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Σερβία και η Ουκρανία, που θα πρέπει να είναι σε καθεστώς «stand by» το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Tι είναι η  HELBROC;
Η Balkan Battlegroup είναι μια ομάδα μάχης της ΕΕ με επικεφαλής την Ελλάδα.

Αρχικά αναφέρεται ως HELBROC , από το ακρωνύμιο των πρώτων κρατών μελών του, δηλαδή HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus,  και αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Ουκρανία και τη Σερβία.
 
Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τέταρτης περιόδου αυξημένης  ετοιμότητας της , κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και του 2014, η Ουκρανία προσχώρησε στη Balkan Battlegroup, ενώ η Σερβία υπέγραψε τη συμμετοχή της το 2016.

Την 1η Ιουλίου 2011, η Ουκρανία ήταν μέρος της ομάδας μάχης των Βαλκανίων για πρώτη φορά. Συνεισέφερε 10 αξιωματικούς του προσωπικού, μια εταιρεία ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων επανδρωμένα με πεζοναύτες και ένα στρατηγικό αεροσκάφος ανύψωσης Ilyushin Il-76.
 
Ακόμη και με τον πόλεμο στο Donbass να συνεχίζεται από τον Απρίλιο του 2014, η Ουκρανία συμμετείχε στην περίοδο αυξημένης ετοιμοτητας της Battlegroup το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

 Η Διακήρυξη της Ρίγα της 22ας Μαΐου 2015 ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης «εκτιμούν τη συμβολή της Ουκρανίας σε μια Ομάδα Μάχης της ΕΕ το 2014 και το ενδιαφέρον της για συνέχιση τέτοιων συνεισφορών στο μέλλον».

 Ο Anders Åslund, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, επέκρινε έντονα την «ντροπιαστική» δήλωση της ΕΕ, η οποία δεν καταδίκαζε ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επαίνεσε μόνο συνοπτικά τη συμβολή της Ουκρανίας στην Ομάδα Μάχης της ΕΕ, σχολιάζοντας ότι: «Η Ουκρανία προσφέρει στην ΕΕ ομολογουμένως μικρή στρατιωτική υποστήριξη, ενώ η ΕΕ δεν κάνει τίποτα για την Ουκρανία»

Στις 8 Νοεμβρίου 2016, η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, υπέγραψε συμφωνία για να γίνει μέλος της Ομάδας Μάχης, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών-μελών σε έξι.

Σήμα της HELBRROC BG
Το σήμα απεικονίζει ένα λευκό περιστέρι να μεταφέρει ένα κλαδί ελιάς σε μια φλεγόμενη σφαίρα σε ένα μπλε χωράφι, που περιβάλλεται από τα 12 χρυσά αστέρια της ΕΕ

Το κλαδί ελιάς και το περιστέρι είναι αρχαία σύμβολα ειρήνης και σε συνδυασμό με τη φλεγόμενη υδρόγειο σφαίρα αντικατοπτρίζουν την επείγουσα παρέμβαση της HELBRROC BG, όποτε χρειαστεί.

 Πρόσφατες Ασκήσεις
Ως συμπλήρωμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της HELBROC, διεξήχθησαν δύο ασκήσεις το 2019.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν  με επιτυχία από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ - European Union Operation Headquarters EU-OHQ) η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων «ΤΑΛΩΣ – 19» και η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «LIVEX - 19».
 
Οι εν λόγω ασκήσεις διεξήχθησαν, από 13 έως 22 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, ο οποίος αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

Συμμετείχαν η Ελλάδα ως επικεφαλής χώρα , η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ - Distinguished Visitors Day), στο Στρατόπεδο «ΚΟΡΟΜΗΛΑ» (Αργυρούπολη Κιλκίς), όπου παρέστη ο Διοικητής του ΕΣΕΕΕ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Η  στρατιωτική ένταξη της Β. Μακεδονίας  στον πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης HELBROC BG της ΕΕ, αποτελεί προοίμιο εξελίξεων αναφορικά με την επικείμενη  ένταξη της εν λόγω χώρας στην ΕΕ

Σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο "Η ΕΕ διερύνεται στα Δυτικά Βαλκάνια! Πιο κοντά Σκόπια και Αλβανία-Οι συνέπειες για την Ελλάδα-Στο περίμενε η Ουκρανία", είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στην επικείμενη πλην συγκλονιστικού απροόπτου ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ
 
Η ΕΕ  ως γνωστόν έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις για διεύρυνση της στα Δυτικά Βαλκάνια, θέμα το οποίο σερνόταν χρονικά, στον απόηχο των συνομιλιών Πούτιν -Μπάϊντεν και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Για τον σκοπό αυτό  η ΕΕ ανήγγειλε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για 6 χώρες της Βαλκανικής και συγκεκριμένα για την Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιθέσεις ,που είναι πολλές και υποβόσκουν μεταξύ των εν λόγω κρατών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μη αναζωπύρωση ένοπλων συγκρούσεων οι οποίες έχουν τη δυναμική να ξεσπάσουν στην αυλή της ΕΕ , με καταστροφικά αποτελέσματα.

Παράλληλα η ΕΕ επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει δραστικά την επιρροή από τις Ρωσία -Τουρκία-Κίνα στα δυτικά Βαλκάνια.

Στην προσπάθειά της αυτή θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας) και της Αλβανίας.

Για τον λόγο αυτό  σκοπεύει να πιέσει η ΕΕ τη νέα κυβέρνηση της  Βουλγαρίας να άρει το veto για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ , ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων.

Στη συνέχεια η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει με την Αλβανία, αποτρέποντας την ένωση Κοσσόβου με την Αλβανία και την αναζωπύρωση ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών Κοσσοβάρων με εμπλοκή Αλβανίας και Σερβίας.

Ακολούθως σειρά αναμένονται να πάρουν το Κόσσοβο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη , το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Εκτίμηση μας είναι τέλος ότι όλα τα παραπάνω είναι σχεδιασμοί της ΕΕ επί χάρτου στους οποίους  αναμένουμε να συναντήσει αρκετά εμπόδια. 

Αν και το απευχόμαστε ο Ευρωστρατός που θα δημιουργηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, έχει πολλές πιθανότητες να δραστηριοποιηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφορικά δε με την Ελλάδα η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και των υπολοίπων 4 κρατών, είναι κομβικής και ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας από Βορρά.