Ελληνοτουρκικά: Με πλοία των 45 κόμβων βάζει δύσκολα στην Τουρκία η ΕλλάδαΘέλει ταχύτητα στις αντιδράσεις της η Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικά: Με πλοία των 45 κόμβων σοκάρει την Τουρκία η Ελλάδα – Τέσσερα έως έξι αμερικανικά MK VI από τα αποθέματα της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Αθήνα.

Το Mark VI έχει μήκος 25,8 μέτρα, διαθέτει 10μελες πλήρωμα ενώ μπορεί να μεταφέρει οκτώ επιπλέον άτομα.

Το σκάφος μπορεί να εκτελέσει αποστολές, όπως περιπολία ρηχών περιοχών, επιχειρήσεις έρευνας και κατάσχεσης, συνοδεία υψηλής αξίας μονάδων του στόλου σε ξένα λιμάνια και υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

Έχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους (83 χιλιόμετρα την ώρα) και ταχύτητα πλεύσης 25 κόμβους.

Το επιχειρησιακό του εύρος φτάνει στα 1.280 χλμ.

Ο τυπικός οπλισμός του αποτελείται από δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Mk 38 Mod 2 25 mm και έξι πολυβόλα Browning .50

Από το πίσω κατάστρωμα των MK VI μπορούν να εκτοξεύονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και μη επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα (UUV).

Στις αρχές του 2021, το Ναυτικό των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να τα εκποιήσει μέχρι το τέλος του έτους για λόγους εξοικονόμησης κόστους.

Από αυτό το απόθεμα η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα πάρει τέσσερα έως έξι πλοία.

H Oυκρανία ήδη πήρε δύο MK VI ενώ συνολικά θα πάρει δωρεάν έξι (σ.σ. άλλα τέσσερα) και θα πληρώσει τα υπόλοιπα δέκα (σ.σ. σύνολο 16).

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ρωτήθηκαν εάν ήταν δυνατή η πώληση των «Blackhawk» και «Osprey V22» στην Ελλάδα, κατόπιν παραγγελίας, με το ελληνικό αίτημα να διαβιβάζεται προφορικά πρόσφατα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες για τα Osprey V22 μέχρι στιγμής έχουν δώσει ειδική άδεια μόνο για την Ιαπωνία.

Το Osprey V22 είναι ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών, με δυνατότητες κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και σύντομης απογείωσης και προσγείωσης (STOL).

Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός συμβατικού ελικοπτέρου με την μεγάλη εμβέλεια και υψηλή ταχύτητα ενός ελικοφόρου αεροσκάφους.

Η Ελλάδα έχει ξανακάνει αίτημα για τα Osprey V22 όμως τότε δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα από τις ΗΠΑ.

Τα συγκεκριμένα ελικοφόρα αεροπλάνα τα έχει ζητήσει και το Ισραήλ ενώ θεωρούνται ιδανικά για ταχεία μεταφορά προσωπικού σε ελληνικά νησιά ή ακόμα και την Κύπρο αν χρειαστεί.