Bayraktar: Μπορούν να τα κλείνουν με διακόπτη όποτε θέλουν;



Το μυστικό των τουρκικών Bayraktar που αγοράζουν οι άλλες χώρες.

Bayraktar: Μπορούν να τα κλείνουν με διακόπτη οι Τούρκοι αν δεν θέλουν να τα χρησιμοποιήσει εναντίον τους κάποιος;

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, επανέλαβε ότι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πωλούνται σε άλλες χώρες «δεν θα αποτελέσουν ποτέ κίνδυνο για την Τουρκία στο μέλλον».

Πολλοί πιστεύουν, γράφει το Nordic Monitor, πως οι Τούρκοι μηχανικοί έχουν τοποθετήσει «διακόπτη kill» στις εξαγόμενες εκδόσεις των drones.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), της κορυφαίας υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, σε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Τουρκία ξέρει τι κάνει. Η Τουρκία δεν θα κάνει ένα βήμα που θα θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο», σημείωσε (σ.σ. χαμογελώντας).

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ κατέστησε επίσης σαφές ότι οι εξαγωγικές εκδόσεις των τουρκικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι οι ίδιες με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό.

Όπως είπε ότι οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες σχεδιάζουν τα όπλα σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές για κάθε πελάτη.

Ο διακόπτης kill στα τουρκικά Βayraktar ίσως να μπορεί να ενεργοποιείται εξ αποστάσεως από τον κατασκευαστή για να καταστήσει τα όπλα άχρηστα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.

Πολλές χώρες εξαγωγής όπλων χρησιμοποιούν έναν ή πολλαπλούς διακόπτες kill στις εκδόσεις εξαγωγής των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας τους.

Τα συγκεκριμένα κρυφά σχέδια είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν. Ακόμα όμως κι αν ανακαλυφθούν, δεν είναι να αποσυναρμολογηθούν ή να αποσυνδεθούν γιατί κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το ίδιο το σύστημα.

Η Τουρκία εξάγει οπλισμένα μη επανδρωμένα Bayraktar στην Ουκρανία, την Πολωνία, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, την Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ετοιμάζεται να σημειώσει νέο ρεκόρ κλείνοντας φέτος με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.