Τουρκία: Θα διαλύσουν οι Ρώσοι τα Bayraktar στο έδαφοςΔεν κοιμάται ήσυχη η Τουρκία αφού ξέρει πως η αντίδραση της Ρωσίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Τουρκία: Θα διαλύσουν οι Ρώσοι τα Bayraktar στο έδαφος επισημαίνει Τούρκος δημοσιογράφος ως μία πιθανή αντίδραση της Ρωσίας για την χρήση των τουρκικών drone από την τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε ο ουκρανικός στρατός φαίνεται η βολή τουρκικού Bayraktar που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, κατά φιλορώσων αυτονομιστών (σ.σ. στις 26 Οκτωβρίου έγινε η συγκεκριμένη επίθεση).

Σύμφωνα με τη Ρωσία, «η Ουκρανία αναβάθμισε τον στρατιωτικό της οπλισμό με ρυθμό που άλλαξε την ισορροπία στην περιοχή» ενώ ο αρχισυντάκτης της τουρκικής Milliyet, Γκουνερί Τσιβάογλου, υποστηρίζει πως τα μη επανδρωμένα οπλισμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 «προσφέρουν αεροπορική ισχύ πολύ χαμηλότερη από το κόστος διατήρησης μιας παραδοσιακής αεροπορίας».

Ο Τσιβάογλου τονίζει πως η εξέλιξη που ενέπνευσε την Ουκρανία ήταν η χρήση των Bayraktar από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας το 2020.

«Αυτά τα SİHA άλλαξαν τις ισορροπίες της 30ετούς σύγκρουσης για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πήρε πίσω τα εδάφη του Καραμπάχ στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία», τονίζεται.

Η χρήση των τουρκικών drone και UAV από την Ουκρανία, χαρακτηρίζεται από τον Τούρκο δημοσιογράφο ως «μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για τους Ρώσους».

Τουρκία: Θα μας διαλύσουν οι Ρώσοι τα Bayraktar στο έδαφος
Σύμφωνα με την Washington Post, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με θέμα τα Bayraktar ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σχετικά ότι «η Άγκυρα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την ανάπτυξη SİHA από την Ουκρανία».

«Ελπίζω η Ρωσία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας λέγοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις μπλοκάρονται”», σημειώνει ο Γκουνερί Τσιβάογλου.

Μάλιστα, ο Τούρκος δημοσιογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις Ρώσου αναλυτή, σύμφωνα με τις οποιές εάν η Ουκρανία πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, «η Ρωσία θα καταστρέψει και τα αεροδρόμια και τους σταθμούς ελέγχου των τουρκικών TB2».