Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Σερβίας: Αν κάνουν κίνηση προς τα βόρεια, ο Σερβικός Στρατός θα αντιδράσει



Ο Αρχηγός του Σερβικού Στρατού, Στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, δήλωσε ότι δεν αποκλείει νέες μονομερείς ενέργειες των Σωμάτων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου

Ο στρατηγός του σερβικού στρατού Μίλαν Μοϊσίλοβιτς δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επέμβασης εντός του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου εάν υπάρξουν ενέργειες των Δυνάμεων Ασφαλείας του στα βόρεια της χώρας.

« Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό οι δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο να προβούν σε μονομερείς και δυσανάλογες ενέργειες προκειμένου να επιτύχουν ορισμένα πολιτικά σημεία επί του εδάφους», δήλωσε ο Μοϊσίλοβιτς σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο. 

"Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο οι δυνάμεις ασφαλείας που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να εμπλακούν μονομερώς και δυσανάλογα προκειμένου να επιτύχουν ορισμένα πολιτικά σημεία επί του εδάφους, αλλά το αίτημά μας, η επιμονή μας και κάποια άλλα πράγματα θα είναι στη λειτουργία της διασφάλισης της ειρήνης και της παροχής τέτοιας κατάστασης ασφαλείας που εγγυάται ότι ο λαός μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μπορεί να ζήσει και να ασκήσει τα δικαιώματά του όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας", δήλωσε την Τετάρτη ο στρατηγός Mojsilovic μετά την ανάλυση της κατάστασης και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων το περασμένο έτος.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 και τη Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο, οι μονάδες της KFOR είναι οι μόνες νόμιμες δυνάμεις στην επαρχία.

"Επιμένουμε οι σχέσεις τους με άλλες οντότητες ασφαλείας που δεν αναγνωρίζονται στα έγγραφά μας ως κάτοχοι οποιασδήποτε λειτουργίας ασφαλείας, να είναι αμερόληπτες και στο πνεύμα των υπογεγραμμένων συμφωνιών και να ισχύουν όχι μόνο για την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, με απαγόρευση εισόδου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την ειδική συγκατάθεση του διοικητή της KFOR", δήλωσε ο Mojsilovic.

Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που συμβεί να μετακινηθούν οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, με τη συγκατάθεση ή χωρίς τη συγκατάθεση της KFOR, προς το βόρειο τμήμα της νότιας επαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αποστολές θα αναληφθούν αναλόγως. "Έχετε γίνει μάρτυρες της αύξησης της εμπλοκής μας κατά μήκος των διοικητικών γραμμών, ιδίως στις οδούς που οδηγούν από το βορρά προς το κεντρικό τμήμα της Σερβίας, και της προληπτικής ανάπτυξης δυνάμεων για την ταχεία αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων", δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση του νέου Διοικητή της KFOR και ότι αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται σήμερα στο πνεύμα της πρόβλεψης της κατάστασης και χωρίς σοβαρά επεισόδια που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Στρατιωτικοτεχνικής Συμφωνίας και της απόφασης 1244.