Τουρκο-ισραηλινή Συμμαχία στον Καύκασο και τη Μεσοποταμία



Ο Aluf Benn, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα του “www.alufbenn.com” στο οποίο πήρε συνέντευξη από τον Γιουβάλ Ροτέμ, Ισραηλινό διπλωμάτη και πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Haaretz σχετικά με τη σύλληψη του ισραηλινού ζεύγους στην Τουρκία και τις επιπτώσεις του συμβάντος του πλοίου “Mavi Marmara”, ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι αυτά δεν έβλαψαν τους στρατηγικούς και οικονομικούς μας στόχους.

της Νικόλ Έλγκρισι

Σε αυτό το άρθρο, ο Γιουβάλ Ροτέμ ανέφερε ότι υπάρχουν μη ανακοινώσιμοι λόγοι που οδήγησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ισραήλ στο Πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ρόλο του Ισραήλ στο πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και την πιθανή κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράκ, ο Γιουβάλ Ροτέμ απάντησε ότι ο ρόλος μας είναι σαφής, καθώς αυτό το τεράστιο έργο χρειάζεται την τεχνογνωσία μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής φραγμάτων και της βιομηχανίας των υδάτων.

Ο Ροτέμ πρόσθεσε ότι η συμβολή του Ισραήλ σε αυτό το τεράστιο έργο δεν ήταν μόνο απαραίτητη για την οικονομία του, αλλά και ότι το Ισραήλ είχε ως στόχο την επίτευξη πολλών στρατηγικών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους του στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ το Ιράκ και η Συρία να ελέγχουν τα ύδατα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη:

«Χρειαζόμαστε ένα μέσο για να ασκήσουμε πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ελέγξουμε την ασφάλεια των υδάτων και των δύο χωρών. Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο και των δύο ποταμών είναι η κατασκευή φραγμάτων, και αυτό κάναμε στην Τουρκία. Μια προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ (στο Ιράκ και τη Συρία) είναι δυνατή σήμερα· υπάρχουν επίσης πολλά κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στο Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ κατάφερε πρόσφατα να βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία μοιράζεται τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, και αυτό είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Αυτό το γεωπολιτικό χαρακτηριστικό οδηγεί στη σύνδεση της Μεσογείου θάλασσας με την Κασπία Θάλασσα, και έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αποδεικνύοντας την ανάγκη για τριμερή σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. »

Ελπίζει ότι τα τουρκικά εδάφη θα συνδεθούν με το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του 2022· οι Τελ Αβίβ και Άγκυρα ετοιμάζονται να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της ικανότητας των παλαιστινιακών ομάδων.

Ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι η τουρκική αντιπαράθεση με το Ισραήλ δεν είναι ριζοσπαστική και εχθρική αντιπαράθεση, και ότι μερικές φορές υπάρχουν πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά προβλήματα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ γνωρίζουν ότι χωρίς αμοιβαία στήριξη, θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να διαφωνήσει μαζί μας και να πάρει θέση εναντίον μας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά οι απόψεις και οι θέσεις του είναι κοντά μας στις σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.

La Turquie et Israël: Alliance turco-israélienne dans le Caucase et la Mésopotamie (reseauinternational.net)