Η πρόταση των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού



Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΝ παραδόθηκε επισήμως χθες η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στην επιστολή απάντησης των ΗΠΑ (LOA – Letter of Acceptance) σημειώνεται με έμφαση ότι πρόκειται για προτάσεις που είναι «συμπληρωματικές στην απόφαση της κυβέρνησης για τις γαλλικές φρεγάτες». 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τα περίπου 2 δισ. ευρώ που απομένουν και η Αθήνα επιθυμεί να κατευθύνει για την αγορά κορβετών ή/και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Οι ΗΠΑ εκδηλώνουν κατ’ αρχάς τη βούλησή τους να εκσυγχρονίσουν και τις τέσσερις ΜΕΚΟ, μάλιστα σε ελληνικά ναυπηγεία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το πλοίο που προτείνεται από το αμερικανικό ναυτικό είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ως προς τον σχεδιασμό του. Γι’ αυτό προσφέρει εκ νέου την Hellenic Future Frigate (HF2), σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η διαμόρφωση μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις του Π.Ν. για τη νέα κορβέτα. Οι Αμερικανοί προσφέρουν ναυπήγηση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα γίνει και μεταφορά τεχνογνωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζεται στη LOA, τα ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να υποστηρίξουν τον Εκτο Στόλο, ενώ ανοίγει και η πόρτα για συμμετοχή στο πρόγραμμα των πλοίων κλάσης Constellation του αμερικανικού ναυτικού στο μέλλον.

Δεδομένων και των πρόσφατων συζητήσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Π.Ν. για την πιθανότητα παραχώρησης τεσσάρων αμερικανικών πλοίων τύπου LCS τα οποία αποσύρονται ή θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια, πρακτικά οι Αμερικανοί προχωρούν σε μια πρόταση η οποία απαντάει στις ποσοτικές ανάγκες του Ναυτικού. 

Με τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ, την παραχώρηση τεσσάρων LCS και δύο HF2, πρακτικά οι Αμερικανοί εξασφαλίζουν για το Π.Ν. 10 πλοία σε μια τιμή μεταξύ 2-2,5 δισ. Οι συζητήσεις, βεβαίως, συνεχίζονται, καθώς το πρόγραμμα των κορβετών εξακολουθεί να εκκρεμεί, με ανταγωνιστές, πέρα από τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς.