Δώστε λύσεις στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας ΕΠ.ΟΠ.



Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

 1.    Η Γραμματεία ΕΠ.ΟΠ/ΠΟΜΕΝΣ και η Ομοσπονδία, επανέρχονται για να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους συναδέλφους Μονίμους Υπαξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και τις οικογένειες τους, λόγω της εφαρμογής αναχρονιστικών συνταξιοδοτικών νόμων, που τους εξαναγκάζει πλέον των άλλων ακόμη και σε πρόωρη έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 2.    Προς μεγάλη μας απογοήτευση διανύοντας ήδη το 2022, μετά από δύο (2) έτη και πλέον συνεχών ενεργειών της Γραμματείας ΕΠΟΠ και της ΠΟΜΕΝΣ όπου αναδεικνύουν με έγγραφά τους τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το θεσμό των ΕΠΟΠ, καταθέτοντας προτάσεις προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ , παρατηρούμε ότι ο κος ΥΕΘΑ δεν ενστερνίζεται την αγωνία και την αβεβαιότητα που διέπει τα στελέχη του θεσμού ΕΠΟΠ και των οικογενειών τους, όπου διανύουν ήδη τα 20 έτη υπηρεσίας πολλοί εξ αυτών σε ηλικία 47 ετών, πολύ κοντά δηλαδή στο επίμαχο όριο των 50 ετών όπου σύμφωνα με τα ηλικιακά όρια του Ν.445/1974 άρθρο 39 εξαναγκάζονται σε έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις  αφού αποστρατεύονται σε ηλικία μόλις 50 ετών.

3.    Τα προαναφερόμενα συμπεράσματα στην παράγραφο 2 γίνονται πολύ εύκολα κατανοητά από όλους με μια απλή ανάγνωση των απαντήσεων που έχουν δοθεί από τον κ. ΥΕΘΑ όλο το προηγούμενο διάστημα σε ερωτήσεις όλων των κομμάτων κατόπιν εγγράφων της ΠΟΜΕΝΣ, στη διαδικασία Κοινοβουλευτικού ελέγχου στη ΒτΕ για θέματα που απασχολούν Μονίμους Υπαξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), ερωτήσεις που είχαν σκοπό να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους.

4.    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, με τα (α), (β), (γ) και (δ) σχετικά έγγραφα της προς την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, κατέθεσε τις προτάσεις της και πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις για:

       α. Την Βαθμολογική Εξέλιξη Μονιμοποιηθέντων Υπξκων Προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

       β. Την τροποποίηση του N. 2936/2001 που αφορά το βαθμολογικό – προαγωγές Μονίμων Επαγγελματιών Οπλιτών προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1192-pomens-apokatastasi-tis-adikias-ton-synadelfon-mas-proeleyseos-ep-op

        γ. Προτάσεις για το συνταξιοδοτικό-βαθμολογικό των Υπξκων Προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1392-nai-stis-protaseis-pomens-sto-syntaksiodotiko-vathmologiko-ton-ypkskon-proerxomenon-apo-ep-op-oxi-stis-lyseis-typou-eoth

         δ. Έγγραφο με προτάσεις για Διοικητικά Θέματα που αφορούν Μονίμους Υπξκούς προερχόμενων από το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1649-pomens-dioikitika-themata-monimon-ypaksiomatikon-proeleyseos-epop-apaitoyntai-ameses-lyseis,

οι οποίες τυγχάνουν ρεαλιστικής εφαρμογής, αποκαθιστούν ανάμεσά στους ΕΠ.ΟΠ. τόσο αυτούς που επιθυμούν να αποχωρήσουν όσο και εκείνους που επιζητούν με ασφάλεια δικαίου να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τυγχάνουν θετικής αποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.).

 5.     Υπενθυμίζουμε τα παρακάτω νομοθετικά πλαίσια που αφορούν το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών:

         α. Σύμφωνα με το Ν.2936/2001, άρθρο 11 παρ. 4 αλλά και οι   προκηρύξεις του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ αναφέρουν μέχρι την συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ διέπετε από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Σημειώνεται δε ότι με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 50 έτη στον βαθμό του Αρχιλοχία και αντιστοίχων, χάνεται το δικαίωμα για χιλιάδες συναδέλφους που ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ σε μεγάλη ηλικία δηλ. 26,27,28 ετών το δικαίωμα να αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25ετης πραγματική παραμονή στην υπηρεσία.

         β. Ο Ν.3865/2010, άρθρο 20 παρ. 4 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4336/2015, άρθρο 1, παρ.7 που αναφέρει τα εξής: «Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.»

         γ. Ο Ν.4387/2016, Κεφάλαιο Β', άρθρο 4, παρ.1(α) και (β) αναφέρονται τα εξής: «Από 1.1.2017 οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) που συνιστάται με τις διατάξεις του άρθρου 51 και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος. β. Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού».

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.    Η πάγια θέση της Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. είναι ότι:

       α. Όλοι οι ΕΠ.ΟΠ πρέπει να έχουν δικαίωμα στην επιλογή της παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα και με την πρόταση που έχουμε καταθέσει με το (α) όμοιο έγγραφο της Ομοσπονδίας την 25 Ιουνίου 2020  για να υφίσταται η δυνατότητα συμπλήρωσης πλήρης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ούτως ώστε η σύνταξη που θα λαμβάνει το προσωπικό να βρίσκεται σε αναλογία με τις αποδοχές ενέργειας και να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή  διαβίωση του. Στην περίπτωση δε που η Υπηρεσία επιλέγει την αποστρατεία συναδέλφων, είτε στα πλαίσια των κρίσεων, είτε λόγω ηλικιακού ορίου, κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να καταβάλει η ίδια  η Υπηρεσία, τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου για το υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή το 60 έτος της ηλικίας.

        β. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προοπτική εφαρμογής λύσεων τύπου Ε.Ο.Θ.  θέτοντας στελέχη Εκτός Οργανικών Θέσεων όπως καθορίζεται στο άρθρο 39Α του ΝΔ  445/1974  οδηγώντας τους συναδέλφους μας σε ομηρία και αντιπαλότητα μεταξύ τους.

       γ. Ένταξη των Μονίμων Υπξκών προερχόμενων από το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ στις διατάξεις του Ν.4609/19 άρθρο 10 παρ. 23 όπου καταργεί τα ηλικιακά όρια για τους ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών και Βαθμολογική Αναμόρφωση του θεσμού σύμφωνα με την (α) σχετική πρόταση της Ομοσπονδίας μας.

7.    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., καλεί την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία σε διάλογο, ώστε να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες λύσεις για την επίλυση του συνταξιοδοτικού – βαθμολογικού ζητήματος των Μονίμων Υπαξιωματικών προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και οι οποίες τυγχάνουν ρεαλιστικής εφαρμογής εναρμονίζοντας το χρόνο  αυτεπάγγελτης  αποστρατείας  με  τον  χρόνο  που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

8.  Καλούμε  όλους  τους  Επαγγελματίες  Οπλίτες  να  στηρίξουν  με  την  εγγραφή  και  την συμμετοχή  τους,  στα  πρωτοβάθμια  σωματεία  που  ανήκουν  στην  Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.  για  να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη.

 9.   Εισηγητές θέματος: Γραμματέας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ.: Επχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος τηλ. 6971601974.

 10.   Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων & Προσωπικού: Τχης (ΑΠΒ) Θεόδωρος Κουτσίδης τηλ. 6944055135.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο