Τι θέλει να πει ο ποιητής; “Οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν πόλεμο Τουρκίας-Ελλάδας”



Περίεργο δημοσίευμα από το National Interest σαν να πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις - Την τελευταία φορά που ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, ( Ίμία 1996), χάσαμε δύο Βραχονησίδες, έστω και αν δεν τις κέρδισαν οι Τούρκοι

Περίεργο δημοσίευμα από παγκοσμίου φήμης αμερικανικό περιοδικό National Interest, προκαλεί συνειρμούς για κατάσταση στην “ κόψη του ξυραφιού” μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ειδικά αυτό το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ Ακάρ και Καλίν μας αμφισβητούν νησιά και μικρονήσους με ξεδιάντροπο τρόπο και χάρτες που δημοσιοποιούν επίσημα μέσω εφημερίδων.

Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι “ η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο μελών του ΝΑΤΟ, έχει αυξηθεί πρόσφατα”, τονίζει ο ειδικός του περιοδικού Caleb Larson.

“Τα σχόλια του εκπροσώπου της Αμερικής είναι μια σαφής υποστήριξη της ελληνικής θέσης στη διαμάχη της Αθήνας για το Αιγαίο με την Τουρκία”, τονίζει ο ίδιος, μόνο που κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε να γίνεται εμπράκτως, ειδικά μετά το non paper για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τον οποίο υποτίθεται ότι στήριζαν οι ΗΠΑ.

Η αναφορά ενός τόσο μεγάλου αμερικανικού ΜΜΕ σε “ένταση” μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ειδικά αυτό το διάστημα, ενδέχεται  να έχει δύο αναγνώσεις.

Η πρώτη αφορά την διασπορά σκόπιμα τώρα γνωστού κινδύνου  από την πλευρά της Τουρκίας, με σκοπό την πρόκληση φόβου στην ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία δεν μας απειλεί τώρα, αλλά από το 1955 και μετά το κάνει αυτό σταθερά κάθε 10 χρόνια, προκαλώντας κρίση, όπως 1964, 1974, 1987, 1996, 2020, άρα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Δεύτερον, η προειδοποίηση του περιοδικού έχει σχέση με την ακύρωση του αγωγού East Med, και έχει στόχο να μην χάσουν οι ΗΠΑ, την επιρροή στην Ελλάδα, την οποία οι ίδιοι έχουν τρομερά ανάγκη αυτήν την περίοδο λόγω Ρωσίας.   
 
Οι αμερικανικές βάσεις στην χώρα μας, και ειδικά αυτή στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν τρομερό στήριγμα στα σχέδια της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, κατά την κρίση με την Μόσχα, αφού εξυπηρετούν την μετάβαση χιλιάδων Αμερικανικών δυνάμεων.

Αυτή την δεδομένη περίοδο οι ΗΠΑ έχουν πιο πολύ ανάγκη την Ελλάδα, από ότι η χώρα μας την Αμερική λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μαύρη Θάλασσα, και αυτό θα πρέπει να το εξαργυρώσουμε με την προμήθεια δωρεάν αμερικανικού αμυντικού υλικού.     
 
Το περιοδικό επικαλείται στην συνέχεια την Ναυτική Βάση Κρήτης, και την παρουσία “ειδικού” αμερικανικού πλοίου που  εδρεύει στο λιμάνι του κόλπου της Σούδας υπό το φως των πρόσφατων εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

“Η Ναυτική Βάση της Κρήτης έχει τεράστια αξία για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Είναι η μόνη τοποθεσία στη Μεσόγειο Θάλασσα, που είναι ικανή να εξυπηρετεί μεγάλα αεροπλανοφόρα με εκτοπίσεις 100.000 συν τόνων”, αναφέρει το περιοδικό.

Το ίδιο κάνει λόγο για το USS Hershel Williams, το οποίο παρομοιάζει με παράξενο πλοίο, που έχει  λόγο να είναι στην Σούδα.

"Το USS Hershel Williams, που πήρε το όνομά του από έναν βετεράνο πεζοναύτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε το Μετάλλιο της Τιμής για την επίθεση στην Iwo Jima, και αποτελεί μια ναυτική πλατφόρμα εκστρατείας που μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης όπως η καταπολέμηση της πειρατείας, οι ανθρωπιστικές αποστολές, παρέχοντας κάποια γενική θαλάσσια ασφάλεια.

Η ανάληψη αυτών των αποστολών επιτρέπει σε άλλα πιο ικανά πολεμικά πλοία υψηλής αξίας να αναπτυχθούν αλλού. Χάρη στο μεγάλο κατάστρωμα του πλοίου, το USS Hershel Williams μπορεί να υποστηρίξει τόσο ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη V-22 OSPREY.

Αν και το USS Hershel Williams δεν είναι από μόνο του ένα ισχυρό πολεμικό σκάφος, τα αεροσκάφη που μπορεί να μεταφέρει είναι. Από τη βάση της Κρήτης, ορισμένα αμερικανικά αεροσκάφη -ιδίως το V-22 Osprey- βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από διάφορες τοποθεσίες που έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης τόσο στις αμερικανικές όσο και στις διεθνείς σχέσεις, όπως σε Συρία και Λιβύη”,καταλήγει το περιοδικό.

Δεν γνωρίζουμε πως ένα μόνο του πλοίο θα μπορούσε, ( δεν νομίζουμε σε καμία περίπτωση) μια σοβαρή κρίση Ελλάδος-Τουρκίας.

Αυτό που γνωρίζουμε όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα επωμιστούν όλο  το βάρος μιας κρίσης με τους Τούρκους, ενώ  την  τελευταία φορά που ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, ( Ίμία), χάσαμε δύο Βραχονησίδες, έστω και αν δεν τις κέρδισαν οι Τούρκοι.