Η Ελλάδα θέλει να γίνει το Ισραήλ στα υποβρύχια



Γιατί προτίμησε τα συγκεκριμένα υποβρύχια το Ισραήλ.

Ελλάδα θέλει να γίνει το Ισραήλ στα υποβρύχια και παίρνει τρία γερμανικά 212 – Γιατί προτίμησε τα συγκεκριμένα.

Το Ισραήλ αποφάσισε να πάρει γερμανικά υποβρύχια, με την συμφωνία να κοστίζει στους Ισραηλινούς περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η γερμανική Thyssenkrupp Marine Systems υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη και παραγωγή τριών προηγμένων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Η τιμή των τριών ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων κατηγορίας Dakar, γράφει η Jerusalem Post, θα κοστίσει περισσότερο από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το ένα τρίτο του κόστους, σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των χωρών το 2017.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφταλι Μπένετ υπερασπίστηκε την αγορά παρά την αύξηση της τιμής, λέγοντας ότι «ενισχύει σημαντικά την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ».

«Η αγορά των υποβρυχίων θα εξασφαλίσει συνέχεια στις δυνατότητές μας και στρατηγική υπεροχή για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ναυτικό του Ισραήλ ανακοίνωσε το 2018 ότι τα νέα υποβρύχια θα ονομάζονται Dakar προς τιμή του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς καθώς έπλεε από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ τον Ιανουάριο του 1968 με 69 μέλη πληρώματος.

Η συμφωνία υπεγράφη στα γραφεία του Υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας.

Το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί εντός εννέα ετών. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εκπαιδευτικού προσομοιωτή στο Ισραήλ, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών.

Tα τρία Dakar class υποβρύχια θα αντικαταστήσουν τα τρία ισραηλινά Dolphin class που επίσης φτιάχτηκαν στην Γερμανία.

Tα 212 μπορούν να επιχειρήσουν ακόμα και σε βάθος μόλις 17 μέτρων, έτσι μπορούν να πλησιάσουν πολύ στις ακτές.

Tα ελληνικά 214 είναι η προς εξαγωγή και μεγαλύτερη έκδοση των 212.

Η επιτυχία των ελληνικών υποβρυχίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βλέπουν πως δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν και το Πολεμικό τους Ναυτικό, την ώρα που και η Τουρκία στρέφεται στα γερμανικά υποβρύχια.