Ο Πούτιν θα στείλει βαλλιστικούς πυραύλους σε Λευκορωσία, Σερβία και Καλίνινγκραντ αν αποτύχει η συνεννόηση με ΗΠΑ



Έτοιμο το σχέδιο αντίδρασης της Μόσχας κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες Ουάσιγκτον και Μόσχας

Σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι "η ένταξη στην επιχειρησιακή δύναμη των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων των νέων πυραύλων S-550 έρχονται εν μέσω ανησυχιών, ότι η Μόσχα εξετάζει σχέδια να τοποθετήσει κορυφαία πυραυλικά της συστήματα σε χώρες συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας και της Σερβίας, ως αντίποινα εάν αποτύχουν οι επερχόμενες διπλωματικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιανουαρίου, και δεν παρέχουν τις ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει το Κρεμλίνο”.

Που θα τοποθετούσε όμως η Ρωσία τους πυραύλους S-500;

Σε ότι αφορά τα πιθανότερα σημεία τοποθέτησης των S-500 είναι το Καλίνινγκραντ, η Κριμαία και το Brayansk στην κεντρική Ρωσία . Με αυτόν τον τρόπο οι S-500 θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Βαλτικής Θάλασσας, μια περιοχή όπου το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει κατακόρυφα την παρουσία του.

Για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος E-3 Sentry, το οποίο θα πετά πάνω από το Βερολίνο ή λίγο βόρεια της Πράγας, θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτίνα των S-500 από το Καλίνινγκραντ.

Θα καλυφθεί ολόκληρη η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που δημιουργούνται στη χώρα, καθώς και ολόκληρη η ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης.

Οι S-500 θα είναι έτσι σε θέση να προσφέρουν στη Ρωσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο των αιθέρων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η δίνει βέβαια άλλο αέρα και στις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας καθώς θα μπορούν να έχουν αεράμυνα σε μεγαλύτερη ακτίνα σε περίπτωση που κινηθούν δυτικά.

Η ανάπτυξη των S-500 θα αποτελέσει έτσι ένα μεγάλο «αγκάθι» για το ΝΑΤΟ στο ευρωπαϊκό θέατρο σε περίπτωση πολέμου και θα μεγιστοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ των ρωσικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2017, ΤΟ Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει καλέσει την Αμερική να απομακρύνει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές από το έδαφος της Ευρώπης και συγκεκριμένα από 5 χώρες, διαφορετικά η Μόσχα θα ανέπτυσσε  το δικό της ατομικό οπλοστάσιο εντός της ΕΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ανακατανείμει το πυραυλικό οπλοστάσιο του σε «συμμαχικές χώρες», εάν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν ατομικές κεφαλές από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η χώρα που δύναται να δεχθεί σχεδόν άμεσα, ρωσικούς πυραύλους είναι η Σερβία, σύμφωνα με ειδική μυστική συμφωνία από το 2007 μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου, και παρά τις ανακοινώσεις περί σερβικής «ουδετερότητας».

Ρωσικά κινητά συστήματα Iskander – Μ θα μετακινούνταν με μορφή προμήθειας «οπλικών συστημάτων» προς το Βελιγράδι, προσδίδοντας άνω των 500 χλμ εμβέλεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρα και σενάρια που ανάγονται από το 2007.

Η περιοχή αυτή σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες αφορά μέρος κοντά στον σερβικό ποταμό Ντρίνα , αλλά και στα Βόρεια της Σερβίας, προκαλώντας «ανησυχία» στην Συμμαχία λόγω του εύρους του θανατηφόρου βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων .

Σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα συστήματα που ευρίσκονται ήδη στο Καλίνινγκραντ , χώρες όπως η Γερμανία , Πολωνία, κά θα ευρίσκονταν μέσα στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων οι οποίοι θα ελέγχονταν από Ρώσους ειδικούς.

Όποιος νομίζει ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδιο μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M στην Σερβία, ως αντιστάθμισμα  της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων και πυραύλων στην Πολωνία, αυτήν την δεδομένη περίοδο είναι εκτός πραγματικότητας.