Η Ελλάδα με νέα οπλικά συστήματα για τα μαχητικά κρούσης – Αναβαθμίζονται «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΒΕΛΟΣ»



Πιο συγκεκριμένα τα ατρακτίδια Sniper δίνουν στα μαχητικά τα οποία θα τα διαθέτουν τη δυνατότητα στοχοποίησης με εξαιρετική ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις ενώ επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αποστολές αναγνώρισης όσο και επιτήρησης.

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Πολεμική Αεροπορία έγινε δεκτή η πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, να φέρει στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 - πιθανότητα εντός Φεβρουαρίου- την πολυπόθητη αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16C/D block 50. Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση και ενώ το σχετικό πρόγραμμα τρεις φορές έφτασε στα πρόθυρα της έγκρισης αλλά τελικά αποσύρθηκε λόγων ενστάσεων κυρίως για το κόστος φαίνεται ότι παίρνει και αυτό το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο στα εξοπλιστικά. 

Και ναι μεν η αναβάθμιση των μαχητικών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των «μπλε» φτερών  όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό έγκριση πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση η απόκτηση των πολύτιμων ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper τα οποία επιθυμούσε διακαώς η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και η απόκτηση αναβαθμισμένων συστημάτων μεταφοράς δεδομένων link 16. Το κόστος των οποίων όπως εκτιμήθηκε θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους.

Πιο συγκεκριμένα τα ατρακτίδια Sniper δίνουν στα μαχητικά τα οποία θα τα διαθέτουν τη δυνατότητα στοχοποίησης με εξαιρετική ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις ενώ επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αποστολές αναγνώρισης όσο και επιτήρησης. Άκρως απαραίτητα οπλικά συστήματα όπως εκτιμούν οι επιτελείς της HAF για το περιβάλλον στο οποίο τα Ελληνικά «γεράκια» θα κληθούν να επιχειρήσουν σε περίπτωση σύγκρουσης με τους γείτονες. Ουσιαστικά τα σύγχρονα targeting pods θα αποτελούν τα «μάτια» των μαχητικών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, δυνατότητα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν. Και με δεδομένο ότι οι δύο Πολεμικές Μοίρες με τα 38 F-16C/D block 50 τα οποία θα αναβαθμιστούν, η 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» και η 341 «ΒΕΛΟΣ» αποτελούν Μοίρες Δίωξης - Βομβαρδισμού, επιχειρούν με μαχητικά κρούσης δηλαδή, η ύπαρξη του Sniper κάτω από την άτρακτο εκτινάσσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Ανάλογα σημαντικά όμως θεωρούνται και τα αναβαθμισμένα συστήματα μεταφοράς δεδομένων link 16 τα οποία στον δικτυοκεντρικό πόλεμο καθίστανται απολύτως απαραίτητα. Καθώς δίνουν τη δυνατότητα στα μαχητικά  να δέχονται σε πραγματικό χρόνο στοιχεία και πληροφορίες στοχοποίησης τόσο από άλλα εναέρια, επίγεια ή θαλάσσια μέσα όπως το ιπτάμενο ραντάρ Embraer, άλλα μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ εδάφους ή και Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού όπως οι ψηφιακές φρεγάτες Belharra τις οποίες αποκτά τα επόμενα χρόνια ο Στόλος ή οι καινούργιες κορβέτες.

Με αναβαθμισμένο link 16 και Sniper οι «βομβαρδιστές» της HAF μετατρέπονται σε «φονικές» επιθετικές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων έναντι στόχων  στον αέρα αλλά κυρίως στο έδαφος και στη θάλασσα. Και εκεί εστιάζεται η πίεση που ασκεί η Πολεμική Αεροπορία για την απόκτησή τους έτσι ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η αποφασισμένη πλέον αναβάθμισή τους. Με την προσδοκία τελικά ότι τα δύο  προγράμματα σύντομα θα πάρουν και αυτά το δρόμο τους.

Η διαδικασία η οποία προβλέπεται προκειμένου να προχωρήσει η αναβάθμιση των 38 F-16C/D block 50 είναι η αποστολή στις ΗΠΑ του σχετικού εγγράφου ενδιαφέροντος LOR για να απαντήσουν αναλυτικά οι Αμερικανοί με LΟΑ με όλα τα στοιχεία για την αναβάθμιση αλλά και φυσικά για το τελικό κόστος το οποίο ακόμη δεν είναι γνωστό. Για να ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Με τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας να τονίζουν ότι η αναβάθμιση των block 50 θα δώσει στα μαχητικά ακόμη και 20 χρόνια ζωής επιπλέον και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σταθούν δίπλα τόσο στα 83 F-16 Viper όσο και στα 24 Rafale.