«Πυρ και κίνηση» στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «BRIGHT STAR 21» (βίντεοΕντυπωσιακό βίντεο δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, στο οποίο στελέχη δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Αιγύπτιου πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και πιο συγκεκριμένα το γνωστό «πυρ και κίνηση», στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης με την επωνυμία «BRIGHT STAR 21» που διεξήχθη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, με παρατηρητές από το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, την Τυνησία, την Ισπανία, το Κουβέιτ, την Νιγηρία, την Τανζανία και την Κένυα.

Η συνεκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων τεχνικά και τακτικά αντικείμενα με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας σε συνεργασία με μέσα και μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια υψηλού επιπέδου (Senior Leader Seminar) επί αντικειμένων αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΜΕΑ (Drones), διακλαδικών επιχειρήσεων, υβριδικών απειλών καθώς και διαχείρισης κρίσεων.

Η «BRIGHT STAR 21» συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα. Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προβάλλουν τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων χωρών, με κοινό σκοπό την συμβολή τους στην διατήρηση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με:

1 Λόχο Πεζοναυτών (ΛΠΖΝ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ.

3 Αξιωματικούς επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ).

1 Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού (Μ/Κ ΠΖ).

1 Ομάδα Μηχανικού.

1 Φρεγάτα (Φ/Γ ΥΔΡΑ) με το οργανικό της Ελικόπτερο.

1 Αρματαγωγό (Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ).

1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου.

4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16.

Προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς σύνδεσμοι.


loading...