"Καμπανάκι" για την Ελληνική αεράμυνα η πιθανή απόκτηση κινεζικών υπερηχητικών πυραύλων DF-17 από το Πακιστάν



Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot  δεν μπορούν να αναχαιτίσουν υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ είναι γνωστή η "αδελφική σχέση" Τουρκίας-Πακιστάν.

Αναφέρεται ότι η Ινδία θα αναπτύξει αμυντικά συστήματα S-400 που προμηθεύονται από τη Ρωσία στα σύνορα της χώρας για να αποτρέψει αντίποινα σε ενδεχόμενη επίθεση στο Πακιστάν.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα  μεταξύ Κίνας και Ινδίας τοποθετούν την Κίνα στο πλευρό του Πακιστάν. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Κίνα εξοπλίζει τον πακιστανικό στρατό με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής.
 
Το Πεκίνο προμήθευσε πρόσφατα  το Ισλαμαμπάντ με πολεμικά αεροπλάνα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, συστήματα αεράμυνας και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αξιολογώντας την κίνηση S-400 της Ινδίας, η οποία θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της, τις προηγούμενες ημέρες, ειδικοί  Πακιστανοί αναλυτές δήλωσαν ότι μπορεί η χώρα τους  να προμηθευτεί  UAV Bayraktar TB2 SİHA από την Τουρκία, αλλάζοντας τους όρους του παιγνιδιού.

Οι κινεζικοί  υπερηχητικοί πύραυλοι DF-17 και οι S-400
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι το σύστημα S-400 Triumf έχει  αρχίσει να αναπτύσσεται στην επαρχία Παντζάμπ στα σύνορα με το Πακιστάν και η ανάπτυξη  του θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Δεδομένων των ανώτερων αισθητήρων και της συστοιχίας πυραύλων του συστήματος αεράμυνας, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το S-400 ότι πραγματοποιούν «αλλαγή  των όρων του παιχνιδιού».
 
Το S-400 χρησιμοποιεί τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυραύλων εδάφους-αέρος με βεληνεκές από 40 έως 400 χιλιόμετρα.

Μπορεί να χτυπήσει διάφορους στόχους, όπως πυραύλους, πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ, βόμβες και ορισμένους τύπους βαλλιστικών πυραύλων, αλλά ένα όπλο που δεν μπορεί να αναχαιτίσει θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να "τελειώσει" τους S-400.

Ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Κέντρο Διεθνούς Αξιολόγησης και Στρατηγικής ισχυρίστηκε ότι η Κίνα μπορεί τώρα να εξοπλίσει το Πακιστάν με υπερηχητικά όπλα που μπορούν να αποφύγουν το σύστημα αεράμυνας S-400 της Ινδίας.
 
Ο Richard D. Fisher είπε στο Defense News, «Με τον ίδιο τρόπο που η Κίνα υποστηρίζει το νέο υπερηχητικό όπλο της Βόρειας Κορέας με πυραυλική κεφαλή, έτσι θα βοηθήσει και το Πακιστάν ή θα πουλήσει μόνο πυραύλους DF-17». 

Υποστηρίζεται  από αναλυτές ότι εάν αναπτυχθούν DF-17 στο Πακιστάν, οι S-400 δε θα κάνουν τίποτα ενάντια στα υπερηχητικά όπλα που κινούνται 5 Mach, δηλαδή 5 φορές πιο γρήγορα από τον ήχο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην απαξίωση που επιχειρείται την Τουρκία στους S-400  που απέκτησε η Ινδία, με άρθρο σε Ερντογανικό ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:

"Οι αναλυτές προειδοποίησαν την Ινδία ότι η υπερβολική εξάρτηση από το νεοαποκτηθέν σύστημα αεράμυνας S-400 δεν πρέπει να υποτιμά τους πυραύλoυς Fatah-1 και το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) A-100 του Πακιστάν που προμηθεύτηκε αυτό από την Κίνα. Οι ειδικοί λένε ότι εκτός από τη Fatah-1, οι S-400 δεν έχουν καμία επίδραση στα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική εξάρτηση από το νεοαποκτηθέν σύστημα αεράμυνας S-400 θα μπορούσε να δώσει στην Ινδία μια ψευδή αίσθηση ασφαλείας και να αυξήσει την πιθανότητα στρατιωτικού εσφαλμένου υπολογισμού που αφορά τον επίδοξο αντίπαλο της Πακιστάν".
 
Τα παραπάνω εύλογα μας δημιουργούν ερωτηματικά, αφού ως γνωστόν η Τουρκία διαθέτει συστοιχία S-400, ενώ έχει γίνει πολύς λόγος για την επικείμενη αγορά και δεύτερης συστοιχίας από τη Ρωσία, κάτι το οποίο και πολύ πρόσφατα κυοφορείται από τον Ερντογάν.

Ωστόσο αυτά ίσχυαν πριν την διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία, η οποία τελεί σε εξέλιξη και οπωσδήποτε πριν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει στροφή 180 μοιρών, επαναπροσεγγίζοντας αραβικές χώρες , όπως τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ενώ εσχάτως επιχειρεί να τα βρει και με το Ισραήλ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η αγορά των  S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία αποτελούν κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν συνεχώς τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ως πιθανά τα εξής:

Το πρώτο έχει να κάνει με την απαξίωση των Ινδικών S-400 που επιχειρείται από το Πακιστάν, ότι αυτό μπορεί να γίνεται απλά για δικούς του Εθνικούς λόγους και  ότι  επιπλέον έμμεσα σηματοδοτεί την απαρχή σκέψεων του Ερντογάν για επιστροφή των τουρκικών S-400 στη Ρωσία, χωρίς να εκτεθεί στην κοινή γνώμη της χώρας του ότι υπαναχώρησε στις πιέσεις της Ουάσιγκτον κάνοντας αυτό.

Το δεύτερο και πιθανότερο ίσως οι Πακιστανικές αναφορές να ενέχουν σημαντικό βαθμό αξιοπιστίας, αφού οι S-400 είναι πάρα  πολύ πιθανό να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν  τους υπερηχητικούς κινεζικούς πυραύλους DF-17, για τους οποίους γίνεται λόγος ότι θα αγοράσει το Πακιστάν από τους Κινέζους.

Το καμπανάκι για την Ελληνική αεράμυνα θα αρχίσει να χτυπάει σε περίπτωση εξοπλισμού του Πακιστάν με τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους DF-17, αφού οι Patriot  δεν μπορούν να τους αναχαιτίσουν, ενώ είναι γνωστή η "αδελφική σχέση" Τουρκίας-Πακιστάν.