Τα τουρκικά drone στην Αιθιοπία γέρνουν την πλάστιγγα του πολέμου



Τα τουρκικά drone στην Αιθιοπία γέρνουν την πλάστιγγα του πολέμου Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η πώληση drone ήταν μια καθαρά εμπορική δραστηριότητα.

Η Τουρκία, μαζί με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προμηθεύουν επί μήνες τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ με ένοπλα drone, προσθέτοντας την Αιθιοπία στον κατάλογο των διεθνοποιημένων συγκρούσεων, που επηρεάζονται από τα UAV, ανέφεραν οι New York Times, σε άρθρο τη Δευτέρα.

Αφότου τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar εμφανίστηκαν πρόσφατα στην Αιθιοπία, Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η πώληση drone ήταν μια καθαρά εμπορική δραστηριότητα.

Ωστόσο, τα UAV είναι ελκυστικά σε πολλές αφρικανικές χώρες που αναζητούν δοκιμασμένο στη μάχη, σχετικά φθηνό υλικό.

Τον Αύγουστο, ο Αχμέντ υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία περιλαμβάνει τη σιωπηρή υποστήριξη της Τουρκίας προς την Αιθιοπική Εθνική Αμυντική Δύναμη (ENDF) και τις προσπάθειές της κατά των ανταρτών στο Τιγκράι.

Στην Αιθιοπία, μια σύγκρουση διάκρειας ενός έτους, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυνάμεις υπό την ηγεσία του Tigray People's Liberation Front (TPLF), μιας πολιτικής ομάδας που πλειοψηφούσε σε μια άκρως κατασταλτική κυβέρνηση της Αιθιοπίας για σχεδόν 30 χρόνια, έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς και πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους. Εν τω μεταξύ, περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν λιμό.

Το Reuters τον Οκτώβριο ανέφερε ότι η Αιθιοπία βρισκόταν στη διαδικασία απόκτησης απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πώληση. Τούρκοι και Αιθίοπες αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη συμφωνία, ανέφερε το πρακτορείο. 

"Η Αιθιοπία μπορεί να αγοράσει αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από όποιον θέλει",  ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τον Οκτώβριο, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος France24, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πωλήσεις.

"Ακόμη και στην Αφρική, όπου κι αν πάω, θέλουν UAV", ανέφερε το άρθρο πως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Οκτώβριο μετά από μια περιοδεία στη Νιγηρία, το Τόγκο και την Αγκόλα.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ιδιωτικά ότι πάγωσαν τις εξαγωγές σε χώρα της ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με τους NY Times, ως απάντηση στη διεθνή πίεση για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο Αχμέντ προσγειώθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής, μια διήμερη συγκέντρωση ηγετών από 39 αφρικανικές χώρες που, σύμφωνα με αναλυτές, λειτουργεί ως πλατφόρμα για τουρκικές πωλήσεις όπλων, ανέφεραν οι NY Times.