Απανωτά τα χτυπήματα για την Τουρκία - «Ασπίδα» για τα ακριτικά νησιά: Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό με αμερικανικά περιπολικά «Island»



Το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει σαφώς πιο σύγχρονα παράκτια περιπολικά τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζονται για πολλά ακόμη χρόνια.

του Κώστα Σαρικά

Στο Μπαχρέιν αναμένεται να μεταβούν εντός των επόμενων εβδομάδων στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν «αυτοψία» στα υπό παραχώρηση αμερικανικά περιπολικά «Island» τα οποία επιχειρούν εκεί το τελευταίο διάστημα. Το «Πεντάγωνο» και οι αρμόδιες για παραχώρηση σε συμμαχικές χώρες μέσω EDA (Excess Defence Articles) μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού αρχές των ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο» φως στην Ελλάδα και στο ΠΝ έπειτα από το σχετικό αίτημα που είχε γίνει στους Αμερικανούς.

Με Letter Of Request είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone τα οποία επιχειρούν για το US NAVY αλλά  και Ιsland-Protector της αμερικανικής ακτοφυλακής. Τελικά, σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ απάντησαν θετικά για άμεση παραχώρηση των περιπολικών Ιsland αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για τα Protector όσο και για τα Cyclone τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία Island παραχωρούνται στο Πολεμικό Ναυτικό σε πολύ χαμηλό κόστος που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια με τη συμφωνία να προβλέπει την απόκτηση την παραχώρηση των πλοίων με ταχύτατες διαδικασίες  ακόμα και εντός του 2022. Τα «Island βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι πλήρως επιχειρησιακά και θα περάσουν στη δύναμη του Στόλου με το σύνολο του εξοπλισμού αλλά και του οπλισμού τους.

49 συνολικά περιπολικά «Island» έχουν κατασκευαστεί από το 1985 έως και το 1992 με 37 από αυτά να παραμένουν σε υπηρεσία. Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 168 τόνων με μήκος 34 μέτρα τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που φτάνει έως και τους 29,5 κόμβους. Η αυτονομία τους αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρακτηριστικά τους αφού υπό προϋποθέσεις και με οικονομική ταχύτητα αγγίζει έως και τα 3.300 μίλια. Είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο ΜΚ38 25mm και δύο «πενηντάρια» πολυβόλα. Επιπλέον, διαθέτουν αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και ραντάρ. Οι Αμερικανοί σκοπεύουν να τα αντικαταστήσουν με μεγαλύτερα περιπολικά σκάφη έτσι έπειτα και από το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο ανοίγει ο δρόμος παραχώρησής τους στην Ελλάδα.

Οι δυνατότητες  των «Ιsland» σε αποστολές περιπολίες στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίζεται στα απαρχαιωμένα παράκτια περιπολικά κλάσης «Αντωνίου» και «Nasty» τα οποία συμπληρώνουν πολλές δεκαετίες ζωής. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποφασίσει να αποδεσμεύσουν τουλάχιστον 8 τέτοια περιπολικά ενώ ήδη αρκετά έχουν πουληθεί σε άλλες χώρες.

 Με την απόκτησή τους το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει σαφώς πιο σύγχρονα παράκτια περιπολικά τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζονται για πολλά ακόμη χρόνια έτσι ώστε να παροπλίσει τα υφιστάμενα υπέργηρα σκάφη που διαθέτει.

 Πρόκειται ουσιαστικά για τα πλοία της πρώτης γραμμής του στόλου τα οποία βρίσκονται μόνιμα στα ακριτικά νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου και επιτηρούν μαζί με τα σκάφη του Λιμενικού τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η συμβολή τους, μάλιστα, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια ήταν καθοριστική ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα πληρώματά τους έσωσαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του τουρκικού στόλου γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε θαλάσσιες περιοχές ζωτικής σημασίας.