Πολεμικό Ναυτικό: Στα προγράμματα αναβάθμισης των MEKO-200 και των νέων κορβετών στοχεύει η Lockheed Martin



Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «Breaking Defense», η οποία αναφέρει δηλώσεις του Joe DePietro, στελέχους της Lockheed Martin, στο «Breaking Defense» στη διάρκεια του συνεδρίου «SNA 2022» («Surface Navy Association 2022»), μετά την απώλεια του προγράμματος των φρεγατών η Lockheed Martin στοχεύει στα προγράμματα αναβάθμισης των MEKO-200 και των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). 

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζουμε ότι η Lockheed Martin προσέφερε στην Ελλάδα τα πλοία MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), εξέλιξη των προβληματικών LCS (Littoral Combat Ship) κλάσης «Freedom», διαμορφωμένα σύμφωνα με τις ελληνικές απαιτήσεις, αλλά τελικά επιλέξαμε τις γαλλικές Belh@rra.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τον περασμένο Δεκέμβριο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους $ 9,4 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, μέσω FMS (Foreign Military Sales), εκ των οποίων $ 6,9 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών και $ 2,5 δισεκατομμύρια για αναβαθμίσεις όπλων και πλοίων. 

Οι πιστώσεις αυτές παραμένουν ενεργές, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. «Το ελληνικό ναυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει πολλά κομμάτια … Έχει απαίτηση για νέες φρεγάτες, για την αναβάθμιση των MEKO», δήλωσε ο Joe DePietro και πρόσθεσε «η αναβάθμιση μπορεί να περιλαμβάνει βελτιωμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου, μεγαλύτερη ολοκλήρωση τω ελικοπτέρων MH-60R και το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21». 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των κορβετών μίλησε για «ένα πλοίο σαν ένα ενισχυμένο LCS ή ένα ελαφρύτερο MMSC».