Μετά τα Rafale και τις Belharra θα μας έκανε το γαλλικό άρμα μάχης Leclerc; (Βίντεο)



Πρόθυμο το Παρίσι να εξυπηρετήσει το Νέο Δελχί σε πρώτη φάση-Γιατί αποκαλείται "δολοφονική μηχανή"

Για την γαλλική διπλωματία των.... Rafale τα έχουμε ξαναγράψει και για το πως χτίζουν ένα ευρύτατο πελατολόγιο που συνεπάγεται ευρύτατες συνεργασίες.

Ειδικά οι μπίζνες των Γάλλων στην Ινδία είναι μεγάλες. Μια είδηση προκάλεσε όμως και το δικό μας ενδιαφέρον. Μετά τα Rafales & τα πυρηνικά υποβρύχια, η Γαλλία πιθανόν να προσφέρει τη "δολοφονική μηχανή" της, τα άρματα μάχης Leclerc στον ινδικό στρατό.

Και η σκέψη όσο “τρελή” κι ακούγεται, είναι μια: Μήπως τα συγκεκριμένα άρματα θα μας έκαναν και εμάς; Ούτως ή άλλως η συνεγασία μας με τους Γάλλους είναι επιτυχημένη σε αμυντικούς εξοπλισμούς, επομένως μετά τα Rafale, τις Belhara, πιθανόν τις κορβέτες, θα μπορούσαμε να φιλοδοξούμε και για ένα νέο άρμα για τον....αδικημένο Στρατό Ξηράς;

Πρόκειται βέβαια για μια εικασία και έναν απλό συνειρμό αφού δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία που να παραπέμπει σε κάτι πιο χειροπιαστό.

Παρακολουθούμε πάντως την αναζήτηση του Ινδικού Στρατού για ένα άρμα μάχης νέας γενιάς επιταχύνεται, και την ίδιασ τιγμή μια γαλλική εταιρεία ενδέχεται να προσφέρει το άρμα μάχης Leclerc Main Battle Tank στο Νέο Δελχί. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία πρότεινε ένα προηγμένο άρμα τύπου T-14 Armata για τον ινδικό στρατό.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει τη βιομηχανική πρόταση της Nexter για την Ινδία, στην Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο FRCV σχεδιάζει να κατασκευάσει το επιλεγμένο άρμα στην Ινδία με τη βοήθεια ενός "στρατηγικού εταίρου", όπως αναφέρει το The Week. Η κίνηση της Ινδίας είναι σύμφωνη με το αίτημα για πληροφορίες (RFI) που εκδόθηκε πέρυσι.

Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου σε απάντηση ερωτήματος του βουλευτή Nicolas Dupont-Aignan.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της Ινδίας για το μελλοντικό ετοιμοπόλεμο όχημα μάχης (FRCV), ο Dupont-Aignan πρότεινε να συνεχιστεί η παραγωγή του υπάρχοντος άρματος μάχης Leclerc της Nexter. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο γαλλικός στρατός είχε παραλάβει 406 άρματα μάχης Leclerc. Το άρμα εξήχθη επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έδωσαν δεκάδες από αυτά στην Ιορδανία.

Το πρόγραμμα FRCV αναπτύσσεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και προορίζεται να αντικαταστήσει τον στόλο των αρμάτων T-72 σοβιετικής εποχής του Ινδικού Στρατού.

Τα πρώτα από τα νέα άρματα μάχης αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία έως το 2030, με εξελιγμένες δυνατότητες δικτύωσης για τη σύνδεση τόσο με τα επίγεια όσο και με τα εναέρια στρατεύματα. Η αξία της σύμβασης για το FRCV προβλέπεται να ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.


Νωρίτερα, η Γαλλία είχε προσφέρει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ινδία και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι θα τα κατασκευάσει εντός της Ινδίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Make in India". Παραμένει επίσης στη διαδικασία υποβολής προσφορών για μαχητικά Rafale-Marine στο Ινδικό Ναυτικό, οι δοκιμές για τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. Δημοσιεύματα έχουν επίσης αναφέρει ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει τα πυρηνικά υποβρύχια της κλάσης Barracuda στην Ινδία.

Η γαλλική υποστήριξη της προσφοράς της Nexter, η οποία έρχεται ως έχει, συνάδει με το γενικότερο γαλλικό φλερτ της Ινδίας για την κάλυψη των στρατιωτικών της αναγκών.

Τέτοιο φλερτ έχει η Γαλλία με πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της δικής μας.

Το άρμα μάχης Leclerc (MBT) είναι ένα ερπυστριοφόρο μηχάνημα 55 τόνων που κατασκευάζεται από τη Nexter Systems, μια γαλλική κρατική εταιρεία όπλων (παλαιότερα γνωστή ως Giat Industries). Σε σταθερή ή κινητή λειτουργία, μπορεί να βάλλει πυρομαχικά βέλους, εκρηκτικά και πυρομαχικά κάνιστρα, σύμφωνα με το Army Technology.

Ένα θερμικό κάλλυμα και ένα σύστημα αναφοράς της κάννης περιλαμβάνονται στο λειόκαννο πυροβόλο των 120 χιλιοστών 52 διαμετρημάτων. Μια μονάδα πεπιεσμένου αέρα χρησιμοποιείται για την απόρριψη των καυσαερίων. Το πυροβόλο μπορεί να βάλλει 12 βολές ανά λεπτό και χρησιμοποιεί πυρομαχικά APFSD (armor-piercing fin-stabilized discarding sabot) και HEAT (high-explosive anti-tank). Για ταχύτερη επιτάχυνση, το σύστημα σκόπευσης είναι πλήρως ηλεκτρικό.

Το άρμα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα φόρτωσης που του επιτρέπει να βάλλει σε όλη τη χώρα εναντίον κινούμενων στόχων. Υπάρχουν 22 σφαίρες έτοιμων προς πυροδότηση πυρομαχικών επί του άρματος. Το άρμα διαθέτει επιπλέον ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο 7,62 χιλιοστών τοποθετημένο στην οροφή και ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών που είναι συναξονικό με τον κύριο οπλισμό.


ΠΗΓΗ