Το Πακιστάν απαξιώνει τους S-400 της Ινδίας: "Μην τους εμπιστεύεστε τόσο πολύ"-Συγκρίσεις με την τουρκική αεράμυνα και το Αιγαίο



"Κρίσιμη προειδοποίηση για την αντιμετώπιση των Πακιστανών πυραύλων Fatah-1 από ειδικούς αναλυτές! Μην εμπιστεύεστε τόσο πολύ τους S-400". Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου Ερντογανικου ΜΜΕ, το οποίο κάνει λόγο για αναφορές Πακιστανών αναλυτών αναφορικά με τις δυνατότητες της Ινδικής αεράμυνας η οποία στηρίζεται στους εν λόγω ρωσικούς πυραύλους

 Η Ινδική αεράμυνα 
Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Οι αναλυτές προειδοποίησαν την Ινδία ότι η υπερβολική εξάρτηση από το νεοαποκτηθέν σύστημα αεράμυνας S-400 δεν πρέπει να υποτιμά τους πυραύλoυς Fatah-1 και το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) A-100 του Πακιστάν που προμηθεύτηκε αυτό από την Κίνα. Οι ειδικοί λένε ότι εκτός από τη Fatah-1, οι S-400 δεν έχουν καμία επίδραση στα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική εξάρτηση από το νεοαποκτηθέν σύστημα αεράμυνας S-400 θα μπορούσε να δώσει στην Ινδία μια ψευδή αίσθηση ασφαλείας και να αυξήσει την πιθανότητα στρατιωτικού εσφαλμένου υπολογισμού που αφορά τον επίδοξο αντίπαλο της Πακιστάν.

Ο Mansoor Ahmed, ανώτερος αναλυτής που μελετά το πυρηνικό πρόγραμμα και την ανάπτυξη της χώρας στο think tank International Center for Strategic Studies με έδρα το Πακιστάν, είπε στο Defense News: «Η ινδική ρητορική έχει τονίσει την πεποίθηση ότι οι S-400 καθιστούν αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο της  αδιάβατο και  απαραβίαστο». 

Σύμφωνα με τον Ahmed, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ινδία μπορεί να ενθαρρυνθεί να καταφύγει στον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό πιστεύοντας στο δόγμα του «Ψυχρού Πολέμου».


 
Ο Άχμεντ είπε ότι η αποτελεσματικότητα των αμυντικών συστημάτων έναντι βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων κρουζ είναι αμφισβητήσιμη και μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αποτελεσματικό εύρος εμπλοκής.

Ο Αχμέτ επεσήμανε συγκεκριμένα το Φατάχ-1 του Πακιστάν ως όπλο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους S-400. Το Fatah-1 δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2021.

Επιπλέον, η καταστολή και ακόμη και η καταστροφή των S-400 μπορεί να συμπληρωθεί με αποτελεσματικές μεθόδους ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Για αυτή τη μέθοδο, είπε ο Ahmed ότι είναι «μια ικανότητα που επέδειξε η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία όταν εξαπέλυσε επιτυχώς αντίποινα σε εδάφη που κατείχε η Ινδία κατά τη διάρκεια μιας έντασης τον Φεβρουάριο του 2019». 

Τα πυρηνικά του Πακιστάν και οι  S-400 της Ινδίας
Η Διεύθυνση Στρατηγικών Σχεδίων (SPD), η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει και να διατηρήσει όλες τις πτυχές της πυρηνικής αποτροπής του Πακιστάν, πιθανότατα θα επιφορτιστεί με τον προσδιορισμό της απειλής από τους S-400 και τον τρόπο αντίδρασης, σύμφωνα με ειδικούς.

«Βλέπω ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο στη συνολική αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής του Πακιστάν από τους ινδικούς S-400», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπάρι, ειδικός στον τομέα της αεροδιαστημικής στο think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ο Μπάρι προέβη  στις ακόλουθες δηλώσεις του:

«Το μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής εξαρτάται από τον τύπο του πυραύλου εδάφους-αέρος που αναπτύσσεται, το βεληνεκές ανίχνευσης των σχετικών ραντάρ στην επιχειρησιακή περιοχή, την ικανότητα του προσωπικού να χρησιμοποιεί το σύστημα αποτελεσματικά, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Τα παραπάνω εύλογα μας απασχολούν, αφού ως γνωστόν η Τουρκία διαθέτει συστοιχία S-400, ενώ έχει γίνει πολύς λόγος για την επικείμενη αγορά και δεύτερης συστοιχίας από τη Ρωσία.

Ωστόσο αυτά ίσχυαν πριν την διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία, η οποία τελεί σε εξέλιξη και οπωσδήποτε πριν ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει στροφή 180 μοιρών, επαναπροσεγγίζοντας αραβικές χώρες , οπως τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ενώ εσχάτως επιχειρεί να τα βρει και με το Ισραήλ.
 
Γνωρίζουμε επίσης ότι η αγορά των  S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία αποτελούν κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν συνεχώς τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ως πιθανά δύο πράγματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την απαξίωση των Ινδικών S-400 που επιχειρείται από το Πακιστάν, ότι αυτό μπορεί να γίνεται απλά για δικούς του Εθνικούς λόγους και  ότι  επιπλέον έμμεσα σηματοδοτεί την απαρχή σκέψεων του Ερντογάν για επιστροφή των τουρκικών S-400 στη Ρωσία, χωρίς να εκτεθεί στην κοινή γνώμη της χώρας του ότι υπαναχώρησε στις πιέσεις της Ουάσιγκτον κάνοντας αυτό.

Το δεύτερο και πιθανότερο ίσως οι Πακιστανικές αναφορές να ενέχουν σημαντικό βαθμό αξιοπιστίας, αφού οι S-400 δεν έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης μέχρι σήμερα.
 
Σε αυτήν την περίπτωση η ήδη  κακή και ευάλωτη τουρκική αεράμυνα, γίνεται ακόμη ποιό τρωτή , καθιστώντας ευκολότερο το έργο της πανίσχυρης Ελληνικής Αεροπορίας, όπως έχουμε αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας.