Tουρκία: Πάει ολοταχώς για την καταστροφή – Οικονομία ή μαγκιές – Που στηρίζεται ο Ερντογάν



Εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό και από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Tουρκία: Πάει ολοταχώς για την καταστροφή της οικονομίας της αφού ήδη η ανάπτυξη είναι κάτω από το μισό αυτης που αναμένονταν.

Με την ολοκληρωτική αποτυχία και το… μαύρισμα από τους Τούρκους ψηφοφόρους κινδυνεύει ο Τούρκος πρόεδρδος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των τουρκικών εκλογών του 2023, τα νούμερα δεν είναι υπέρ του Τούρκου προέδρου, ο οποίος πέρυσι μπόρεσε να αποκρούσει τις επιθέσεις των αντιπάλων του, παρουσιάζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την τουρκική οικονομία.

Φέτος, η περίοδος ανάκαμψης πλησιάζει στην ολοκλήρωση και ο πληθωρισμός, ταυτόχρονα, μάλλον δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, σημειώνει το eadaily.com.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, φέτος το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2%, το οποίο είναι σημαντικά χειρότερο από την πρόβλεψη πριν από μισό χρόνο (4,5%).

Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά προβλήματα θα ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην πραγματική οικονομία, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει επιτέλους τη λύση τους στα χέρια των επαγγελματιών», σημειώνεται.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Sosyo Politik έδειξε ότι μόνο το 27% των Τούρκων είναι έτοιμο να ψηφίσει το κόμμα του Ερντογάν, αν και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές υποστηρίχθηκε από το 37%.

Άλλο 6,3% τάσσεται υπέρ του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metropoll, μόνο το 38% των ερωτηθέντων εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 52% των ψήφων).

Τα ποσοστά του Τούρκου προέδρου είναι ιδιαίτερα πιο κάτω από αυτά του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς (60%) και τον δημάρχου της Κνωσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου (51%).

Tουρκία: Πάει ολοταχώς για την καταστροφή – Οικονομία ή μαγκιές – Που στηρίζεται ο Ερντογάν
Στον 1 1/2 χρόνο που μένει για τις τουρκικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στηριχθεί στην οικοδόμηση επιτυχιών στον τομέα των εξαγωγών (που στόχος είναι τα 250 δισ. δολάρια από 225 δισ. δολάρια το 2021) και τον τουρισμό (όπου ευελπιστεί για έσοδα 35 δισ. δολαρίων από 28,7 δισ. το 2029, προ κρίσης κορονοϊου).

Και οι δύο αυτοί τομείς είναι εξαρτημένοι σε μεγάλο βαθμό και από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Θα γεμίσουν π.χ. τα τουρκικά θέρετρα με τουρίστες αν το κλίμα με την Ελλάδα είναι ψυχροπολεμικό;

Θα συνεχίσουν οι εξαγωγές των τουρκικών Bayraktar αν η Δύση (σ.σ. και ειδικά οι Αμερικανοί) βάλει φρένο στην δυτική τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα τουρκικά drone και UAV;