Μητσοτάκης στην Βουλή για 4 κορβέτες, το “παντοδύναμο” Rafale αλλά και άρματα μάχης



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Βραχία σύνοψη στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν παρουσιασθεί στην Βουλή με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, έκανε στην σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε: “Το κύριο μέρος των συμβάσεων αυτών αφορά τις φρεγάτες Belharra οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν την ραχοκοκκαλιά του ελληνικού Στόλου. Η δεκαετής οικονομική κρίση καθυστέρησε σημαντικά τις σχετικές επενδύσεις και ο προηγούμενος τύπος των ελληνικών φρεγατών έχει ήδη κλείσει σχεδόν 40 χρόνια ευδόκιμης αλλά και επίπονης δράσης. 

Με το τελευταίο καύχημα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής, η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται ιδανικά και με τα νέα μαχητικά Rafale, τα πρώτα από τα οποία καλωσορίσαμε στην Τανάγρα πριν από λίγες εβδομάδες. Όπως θα μπορούν να συντονίζουν και τις ενέργειές τους με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα του κόσμου στο είδος τους, τα οποία και σύντομα θα ενταχθούν στις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνδέονται αυτές οι επιλογές επίσης, με την ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου που προσθέτουν μια νέα ισχύ στα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 ακόμα νέα, μικρότερα, πλοία επιφανείας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πρόκειται με άλλα λόγια, και σε αντίθεση με αυτά τα οποία άκουσα κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για ένα συνεκτικό και καλά διαρθωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αφού προβλέπονται και σημαντικές πρόνοιες για τον Στρατό Ξηράς, ειδικά στον τομέα των πυρομαχικών και των αρμάτων μάχης“.   

Στο κομμάτι των ναυτικών εξοπλισμών, σημειώνεται η αναφορά του πρωθυπουργού μόνο στο ένα εκ των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας: “Συνοδές εργασίες έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ενεργοποιούνται και πάλι ενώ η συναρμολόγηση των τορπιλών νέου τύπου θα γίνεται στην Ξάνθη από την εταιρεία SUNLIGHT, η οποία θα μετακυλήει μέρος των εργασιών και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις“.

Αναφερόμενος στην πρόσθετη προμήθεια 6 μαχητικών αεροσκάφη Rafale, ο πρωθυπουργός, την χαρακτήρισε, “Μια ποσοτική αλλά ταυτόχρονα και μια ποιοτική διαφορά, καθώς η παράδοσή τους έως τα τέλη του 2024, θα μπορεί να παρακολουθεί και την διαρκή εξέλιξη των οπλικών συστημάτων αυτού του παντοδύναμου αεροσκάφους. Κάτι που σημαίνει ότι στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale αντίστοιχα με αυτά τα οποία θα ενσωματωθούν και στην Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Θυμίζω ότι κι αυτή η επιλογή, υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων, καθώς ο τύπος αυτός του μαχητικού ενδείκνυται για τις συνθήκες που επικρατούν στους ουρανούς της πατρίδας μας και μας δίνουν σημαντικό, όχι απλά τακτικό, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα“.