Κάθειρξη 6 ετών σε πρώην υπαξιωματικό του ΣΞ



Τα μνημόνια έφεραν κατάρρευση στην ελληνική κοινωνία και πολλά προβλήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε ποινές κάθειρξης έξι και οκτώ ετών καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έξι άτομα, επειδή έκλεψαν από αγωγούς του Ελληνικού Στρατού 300.000 λίτρα πετρελαίου, ποσότητες που διακινήθηκαν στη συνέχεια λαθραία στην αγορά.

Ανάμεσα σ' αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι είναι κι ένας πρώην υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του είναι ιδιώτες.

Το Δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για κλοπή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, (ένας ως ηθικός αυτουργός), και επιπλέον δύο εξ αυτών για λαθρεμπορία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κλεμμένες ποσότητες πετρελαίου προέρχονταν από αγωγούς που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Η δε αξία τους αποτιμήθηκε σε 300.000 ευρώ, ενώ από τη μετέπειτα λαθροδιακίνηση προέκυψε ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τις 166.000 ευρώ. Το κατηγορητήριο περιελάμβανε πέντε περιπτώσεις κλοπής και επτά σε απόπειρα, κατά το διάστημα από το 2013 έως το τέλος του 2014.

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως ήταν ο πρώην υπαξιωματικός (καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη) που το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε στην 3η ΔΑΚΑ, η οποία εδρεύει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης και είναι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των αγωγών πετρελαίου του Στρατού και των φρεατίων τους.

Καθώς είχαν ήδη καταγγελθεί περιπτώσεις κλοπής, οι διωκτικές Αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, όταν το Νοέμβριο του 2014 έπεσε ένα αυτοκίνητο σε αρδευτικό κανάλι, σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο όχημα (με τρέιλερ) ήταν έμφορτο με σωλήνες, εξαρτήματα και μηχανήματα. Το σημείο της πτώσης βρισκόταν κοντά σε φρεάτιο, όπου είχαν διαπιστωθεί ίχνη παραβίασης. Μετά από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους δράστες χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες των μεταξύ τους επικοινωνιών τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε Πακιστανούς υπηκόους.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν στο σημείο της πτώσης για να φωτογραφίσουν την περιοχή και να χρησιμοποιήσουν το υλικό ενόψει επικείμενης αναζήτησης χρυσού (χρυσοθηρία).

Για φαιδρές δικαιολογίες που δεν μπορούν να πείσουν ούτε παιδί του δημοτικού, έκανε λόγο στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας ότι μετά την αποκάλυψη της δράσης τους σταμάτησαν τα κρούσματα κλοπών πετρελαίου στο νομό Θεσσαλονίκης και στις γειτονικές περιοχές.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης, υπό τον όρο της εμφάνισης, μία φορά τον μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Για την ίδια υπόθεση κατέστη κατηγορούμενο και έβδομο άτομο, που όμως φυγοδικεί.