Φρεγάτες Belharra, μαχητικά Rafale και τορπίλες βαρέως τύπου πάνε… Βουλή - Εξοπλιστική «ένεση» 4,23 δις ευρώ για Ναυτικό και Αεροπορία



Τα εξοπλιστικά προγράμματα κλείνουν με την απόκτηση των 44 Γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου «SEA HAKEMOD 4» για τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ».

Μπορεί η πρόταση μομφής της περασμένης εβδομάδας να έβαλε προσωρινό φρένο στην ολοκλήρωση τριών κρίσιμων προγραμμάτων για την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων όμως εντός της επόμενης εβδομάδας το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει και να ψηφίσει την απόκτηση των τριών Γαλλικών φρεγατών Belharra, των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale αλλά και των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια του Στόλου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα τρία προγράμματα  να ψηφιστούν από την ολομέλεια ώστε να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την υλοποίησή τους. Μαζί τους αναμένεται να διευθετηθεί και παλαιότερη οφειλή για το πρόγραμμα των υποβρυχίων κόστους  20 εκ. ευρώ η οποία αφορά την διευθέτηση της διαφοράς του Δημοσίου και των εταιρειών TKMSGmbH, Eλληνικά Ναυπηγεία(ΕΝΑΕ).

Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να έχουν εγκριθεί και ψηφιστεί όλα τα προγράμματα πριν το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15-16 Φεβρουαρίου. Και ναι μεν για την Αθήνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση εδώ και μήνες η αγορά των φρεγατών Belharra, των επιπλέον Rafale αλλά και των τορπιλών όμως για να προχωρήσουν οι εταιρίες σε υλοποίηση των προγραμμάτων απαραίτητο είναι να υπογραφούν οι τελικές συμφωνίες. Και σαφώς προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ψήφιση από το κοινοβούλιο ώστε να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ήδη οι Γάλλοι της Naval Group παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για τις Belharra δεν μπορεί πλέον να «σπάσει» περιμένουν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ώστε να αρχίσει στη Lorient η ναυπήγηση της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας.  Το κόστος για τις τρεις FDI όπως ονομάζουν οι Γάλλοι τις Belharra κυμαίνεται στα 3,048 δις ενώ στη συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο θα προβλέπεται και η option για απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας με το κόστος σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 4,070 δις. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι εάν αποφασιστεί η ενεργοποίηση της προαίρεσης για αγορά και τέταρτης φρεγάτας δεν απαιτείται νέα συμφωνία και έγκριση αλλά αρκεί απλά η ενεργοποίηση της σχετικής option από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον με συνολικό κόστος 1,070 δις  θα εγκριθεί και ψηφιστεί η συμφωνία για την αγορά των επιπλέον έξι καινούργιων Γαλλικών μαχητικών Rafale από την Dassault όπως είχε αναγγείλει το περασμένο φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλην των έξι «game changer» μαχητικών το κονδύλι περιλαμβάνει τόσο τον οπλισμό των αεροσκαφών ο οποίος αφορά μεταξύ άλλων και τους «φονικούς» πυραύλους αέρος-αέρος Meteor όσο και την υποστήριξη τόσο των αεροσκαφών όσο και των όπλων. Με τις πληροφορίες για τον οπλισμό να αναφέρουν ότι πρόκειται για επιπλέον του ενός φόρτου όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και για τις υπόλοιπες 18 «ριπές ανέμου».

Τα εξοπλιστικά προγράμματα κλείνουν με την απόκτηση των 44 Γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου «SEA HAKEMOD 4» για τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Το κόστος αγγίζει τα 112 εκ. και προβλέπει επιπλέον την υποστήριξη των τορπιλών για τα επόμενα χρόνια. Πρόγραμμα το οποίο είχε καθυστερήσει για τουλάχιστον μια δεκαετία και πέρασε από «χίλια κύματα» μέχρι να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί. Με τα πανίσχυρα 214 να είναι εξοπλισμένα έως και σήμερα με τορπίλες των τριάντα και πλέον ετών την ώρα που διαθέτουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των Τουρκικών.