"Σκυλιά του πολέμου" από τα Βαλκάνια στην Ουκρανία-Εν μέσω κρίσης εκτάκτως ο Λαβρόφ στη γειτονιά μαςΡοή μισθοφόρων σε Ουκρανία από Κόσοβο, Αλβανία, Βοσνία- Ήδη εκατοντάδες ισχυρίζεται η Μόσχα
Ενδεικτικό της σημασίας των Βαλκανίων και των πληροφοριών  που έφτασαν στην Μόσχα για την προετοιμασία χιλιάδων μισθοφόρων από Κόσοβο, Αλβανία και Βοσνία, για την Ουκρανία, είναι η έκτακτη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρώφ στην περιοχή μας.

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Μόσχας θα επισκεφθεί τα Βαλκάνια, καθώς οι ηγέτες της περιοχής απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι έχουν αναπτύξει μισθοφόρους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, "οι συνομιλίες του Ρώσου αξιωματούχου θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στους ισχυρισμούς του ίδιου, σχετικά με το γεγονός ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν στρατολογηθεί και μεταφερθεί ήδη στο Ντονμπάς στην Ουκρανία, για να πολεμήσουν εναντίον των φιλορώσων ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα".

Κυβερνητικά στελέχη και των τριών χωρών αρνήθηκαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς “μπερδεμένους”.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι Russia Today, ο Λαβρώφ “κατακεραύνωσε εκ νέου τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Δύσης, προσθέτοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999”.

Ο ίδιος συνέχισε δε λέγοντας ότι “η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι «μακριά από την ανάπτυξη», τονίζοντας  ότι το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «αποτελούν έδαφος για τεράστια εγκληματικότητα, αφού υπάρχουν τρομοκράτες, έμποροι ναρκωτικών και δολοφόνοι.

Τα Βαλκάνια είναι ένας σταθμός στρατολόγησης μισθοφόρων που συμμετέχουν σε εχθροπραξίες που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μισθοφόροι από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογούνται για να μεταφερθούν στο Ντονμπάς και σε άλλα έθνη, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν επαληθευθεί.

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο Μπλερίμ Βέλα, σύμβουλος του προέδρου του Κοσόβου, χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις», και είπε ότι αποτελούν μέρος ενός πακέτου ρωσικής παραπληροφόρησης που επιδιώκει να δικαιολογήσει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας.

Ο Pandeli Majko, πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, είπε ότι τα σχόλια του Λαβρώφ ήταν «άνευ προηγουμένου».
 
Στη Βοσνία, το υπουργείο ασφαλείας διέψευσε τους ισχυρισμούς και ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, κανένας πολίτης δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσει.

Πρόκειται για μια κατάσταση για την οποία δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες, αλλά θεωρούμε ότι κάθε πολεμική αναμέτρηση προσελκύει πάντα “ τα σκυλιά του πολέμου”, δηλαδή τους μισθοφόρους, για το χρήμα και μόνο, κάτι που είχε λάβει χώρα στον πρώτο πόλεμο της Ουκρανίας το 2014, ενώ συμβαίνει σε Συρία και Λιβύη.
 
Εκτιμάται ότι αν πάρει πραγματικά "φωτιά" η Ουκρανία, αυτή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα μεταδοθεί ταχύτατα στα Βαλκάνια ( Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία) με μια τρομερή πολεμική σύγκρουση που θα "πιαστεί πάνω" από τα ελληνικά βόρεια σύνορα, και αυτό απασχολεί την χώρα μας, που δεν θέλει ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο.