Ουκρανια: Πόλεμος πληροφοριών - παραπληροφόρησης και αντιπαραπληροφόρησης



Οι υβριδικές επιθέσεις καλά κρατούν. Η σοβιετική και αργότερα η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης είναι ένα καθιερωμένο εργαλείο της Μόσχας. Οι ΗΠΑ φαίνεται, τελικά, να έχουν διδαχθεί από την Ψυχροπολεμική περίοδο και άρχισαν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο (αντιστροφή στις υβριδικές επιθέσεις). 

Του Αντιναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά

Οι υπηρεσίες των πληροφοριών των ΗΠΑ διέρρευσαν επιλεκτικά εδώ και εβδομάδες, τις ημερομηνίες εισβολής για να δημιουργήσουν αναξιοπιστία στα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος μέσα ενημέρωσης. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επισημάνει ευρέως ότι είναι πιθανή μια ψεύτικη ρωσική πρόκληση (αναφερόμενοι σε γενοκτονία) για να δικαιολογήσει η Ρωσία μια εισβολή. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κυκλοφορήσει πολλές δορυφορικές φωτογραφίες για να καταστήσουν σαφείς τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Ο Μπάιντεν ήταν επίσης σαφής σχετικά με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία εάν επιτεθούν.

Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης των ΗΠΑ έχουν αποπροσανατολίσει τους Ρώσους. Η Μόσχα αναγκάστηκε να αφιερώσει πολύ χρόνο για να γκρεμίσει τις δυτικές αξιώσεις και να ισχυριστεί ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτοί οι ισχυρισμοί περί ειρηνικής πρόθεσης αυξάνουν το μεταγενέστερο κόστος του πολέμου, σε αμφοτέρους (Δόγμα Χάους). Ο Πούτιν μοιάζει να θέλει απεγνωσμένα ένα δυτικό ή ουκρανικό πρόσχημα για να εισβάλει, αλλά δεν μπορεί να βρει.

Όλη αυτή η αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων προκάλεσε, την ανησυχία του ρωσικού κοινού σχετικά με μια εισβολή και διερωτώνται: 

1.Θα επιβληθούν τόσο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή που θα γίνει οικονομικά εξαρτημένη από την Κίνα; 

2.Θα αποσυνδεθεί η Ρωσία από το σύστημα από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών όπως απειλούν οι ΗΠΑ; 

3.Θα αποχωρήσουν οι δυτικές εταιρείες από τη Ρωσία; 

4.Θα καταρρεύσει το ρούβλι; 

5.Θα μετατραπεί μια υποστηριζόμενη από τη Δύση εξέγερση στην Ουκρανία σε επανάληψη της καταστροφικής αντίστασης όπως στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980;