Οικονομική διαχείριση Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)



Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και Κώστα Σκανδαλίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο “Θέματα οικονομικής διαχείρισης Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)”, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό να διερευνηθεί – διαλευκανθεί το ζήτημα και να ενημερωθούμε σχετικά, διότι πολλά ανεξήγητα θέματα οικονομικής διαχείρισης διαπιστώνονται στα ΕΑΣ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
Κύριοι Υπουργοί,
Σε ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης των ΕΑΣ στον Υμηττό, στις 18/2/2022, αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, η εταιρία δαπάνησε 2,2 εκατ. ευρώ για φύλαξη εγκαταστάσεων, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη στο παρελθόν ήταν 0,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία δαπάνησε 4,5 εκατ. ευρώ προς την εταιρία ONEX. 

Διερωτόμαστε αν είναι δικαιολογημένες αυτές οι δαπάνες, που προφανώς δεν είναι οι μόνες για υπηρεσίες, σε περίοδο αρνητικής ρευστότητας.

Δεδομένου ότι, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και η Ελληνική κοινωνία ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις υπόψη ενέργειες της εταιρείας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε τι ακριβώς αφορούν οι ανωτέρω δαπάνες;
2. Με ποια διαδικασία έγινε η ανάθεση φύλαξης των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ και μάλιστα με υπερδιπλάσιο κόστος από το αντίστοιχο του παρελθόντος; 

Και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να κατατεθούν όλα τα έγγραφα:
1. Για τις αναθέσεις μελετών που έχουν γίνει από τα ΕΑΣ τη χρονική περίοδο 1/1/2019 έως 31/1/2022, με ποια διαδικασία και σε ποιο ύψος.
2. Η ανάλυση των υπ’ αριθμ. 61 και 64 λογαριασμών τα έτη 2019 έως 2021.