Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις Κιέβου με τη Μόσχα



Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνέχεια στις συζητήσεις του Γόμελ ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο με θέμα την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σε θρίλερ εξελίσσονται, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι δυο πλευρές είχαν σταματήσει για διάλειμμα και φυσικά για να ενημερώσουν τους προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται και όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία να δει αν θα βγει... λευκός καπνός, που θα σημαίνει και την κατάπαυση πυρός.

Το γεγονός επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters o σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βλαντιμί Ζελένσκι, Μικχάιλο Ποντόλιακ, κάνοντας λόγο για «έντονες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα».

Τουλάχιστον 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο
Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο τοπικόης περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς».

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (...) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

Η ελβετική κυβέρνηση υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Η ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση σε μια σαφή παρέκκλιση από τις παραδόσεις της χώρας των Άλπεων.

«Υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε στις 28 Φεβρουαρίου την απόφαση να υιοθετήσει τα πακέτα κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου» ανέφερε η κυβέρνηση σε μια δήλωση.

Η Ελβετία υιοθέτησε επίσης οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεση ισχύ, ανέφερε.

«Η Ελβετία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και τον λαό της, θα διανείμει προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει στην Πολωνία», ανέφερε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για διαμεσολάβηση στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ινιάτσιο Κασίς είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, πως ήταν «πολύ πιθανό» η Ελβετία να ακολουθούσε τη γραμμή της ΕΕ.

Η Ελβετία χρειάστηκε να ακολουθήσει μια ελικοειδή γραμμή ανάμεσα στην επίδειξη αλληλεγγύης με τη Δύση για αυτό που αποκαλεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση της παραδοσιακής ουδετερότητάς της που όπως λέει θα μπορούσε να την κάνει έναν ενδεχόμενο μεσολαβητή.

Ωστόσο αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση να ταχθεί σαφώς υπέρ της Δύσης και εναντίον της Μόσχας και να επιβάλει κυρώσεις.

Η Μόσχα απαγορεύει σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο
Η Μόσχα απαγόρευσε σήμερα σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε αντίποινα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο, ύστερα από την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση στην απαγόρευση ευρωπαϊκών κρατών σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούνται από ρωσικούς αερομεταφορείς ή από εταιρίες που είναι καταγεγραμμένες στη Ρωσία, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πτήσεις από αερομεταφορείς από 36 κράτη», ανέφερε η ρωσική αεροπορική υπηρεσία Rosaviatsia σε ανακοίνωσή της.