Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τη σύσφιξη των σχέσεων των αμυντικών βιομηχανιών Τουρκίας-Ουκρανίας και ποιες οι συνέπειες για την ΕλλάδαΗ Τουρκία αποκλείει το πάγωμα των πωλήσεων όπλων στην Ουκρανία για να ευχαριστήσει τη Ρωσία

Μετά τα νέα δεδομένα που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε πρώτο σχετικά με τις δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, αξίζει μια περαιτέρω διείσδυση επί των σχετικών θεμάτων όσο ο Ερντογάν συνεχίζει το πρόγραμμά του στο Κίεβο.  

Η Τουρκία είπε ότι δεν θα υποχωρήσει από τις προγραμματισμένες συμφωνίες όπλων με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης πρόσθετων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που προκάλεσε  τη δυσαρέσκεια της  Ρωσίας.

Τι θέλει η Τουρκία από την Ουκρανία;

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Ουκρανία σχεδόν διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο. Οι δύο χώρες θέλουν τώρα να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι τουρκικές αποστολές στην Ουκρανία πέρυσι πραγματοποιήθηκαν από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μηχανήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων drones , χερσαίων οχημάτων ,χάλυβα και σιδήρου.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα στη σχέση από τις εξαγωγές. Για την Ουκρανία, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και η τουρκική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση του εδάφους της έναντι της Ρωσίας.
 
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, βλέπει τη δυνατότητα για  συμπαραγωγή πυραύλων διαστημικής εκτόξευσης παρόμοιων με τον ουκρανικό Zenit-2 και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην τεχνολογία κινητήρων, ένα βασικό εμπόδιο για την  ανάπτυξη  της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η περαιτέρω  ώσμωση των αμυντικών βιομηχανιών Τουρκίας-Ουκρανίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και εξηγώ: 

Ήδη η Τουρκία "ντύνει" με το  Ουκρανικό σύστημα αυτοπροστασίας Pullat , τα άρματά της στην Ανατολική Θράκη, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης, απέναντι στα αντιαρματικά όπλα και τα τεθωρακισμένα της χώρας μας

Σε πρόσφατο σχετικά άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει μια ναυτική έκδοση του πολλά υποσχόμενου ελικοπτέρου βαρέως τύπου T929 ATAK 2  για να τα  αναπτύξει στο mini αεροπλανοφόρο της  TCG Anadolu, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές συνήθους αξιοπιστίας αλλά  και  τον Εκτελεστικό Διευθυντή Άμυνας και Διευθύνοντα Σύμβουλο Αξιωματικός της Turkish Aerospace Industries (TAI),  Temel Kotila.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της TAI ανακοίνωσε ότι οι κινητήρες του βαρέως τύπου ελικοπτέρου ATAK 2  θα έρθουν από την Ουκρανία και υπογράφηκε σύμβαση. Συγκεκριμένα  η Motor Sich JSC ,μέρος του League of Defense Enterprises of Ukraine, υπέγραψε συμβόλαιο με την Turkish Aerospace Industries TAI για την προμήθεια των υπόψιν κινητήρων 
 
Το σχετικό μήνυμα δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2021 στον επίσημο λογαριασμό της TAI στο Twitter.

Ήταν μια παρτίδα 14 υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα πολλά υποσχόμενα ελικόπτερα βαρέως τύπου ATAK 2.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο πρώτοι κινητήρες πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Και οι άλλοι 12 κινητήρες μέχρι το 2025.

Νωρίτερα, η τουρκική πλευρά είπε ότι λόγω έλλειψης κινητήρων αυτής της κατηγορίας ,συνολικής ισχύος περίπου 2.500 ίππων, και κάποιων προβλημάτων της  με δυτικές χώρες, θεωρεί την Ουκρανία ως μελλοντικό προμηθευτή κινητήρων.

Το ATAK 2 θεωρείται ένα σύγχρονο επιθετικό ελικόπτερο 11 τόνων ικανό να μεταφέρει έως και 1.500 κιλά μεγάλης εμβέλειας πυρομαχικών  και βλημάτων   και ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 χλστ.

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας για απόκτηση τεχνογνωσίας στην κατασκευή κινητήρων για την πολεμική βιομηχανία της είναι συνεχής και διακαής πόθος, αφού θα της δώσει τη δυνατότητα να τρέξει σημαντικά project , όπως είναι το άρμα Altay και το εγχώριο μαχητικό TF-X

Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται ότι προσπαθεί η Τουρκία να βρεί  χώρες-συνεργάτες , όπως η Νότια Κορέα και η Ουκρανία, με την τελευταία να λειτουργεί η θεωρία του win-win, αφού η Τουρκία δίνει UAV και παίρνει κινητήρες για τα ελικόπτερα της, επί του παρόντος

Το επόμενο βήμα θα είναι η συμπαραγωγή UAV και κινητήρων Τουρκίας-Ουκρανίας, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη και οι δύο χώρες

Η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει τα προγράμματα της PESCO άμεσα προκειμένου να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο σε λίγα χρόνια