Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των συγκρούσεων



Πόλεμος στην Ουκρανία: O πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τι συμβαίνει στην Ουκρανία και αγωνία για την επόμενη ημέρα

Τα επόμενα βήματα μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης και συνεχίζεται, σήμερα, Παρασκευή για δεύτερη ημέρα αναζητούν αναλυτές και διεθνής Τύπος, με το Sky News να επιχειρεί να δώσει μια πρώτη απάντηση.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα σενάρια για την Ουκρανία είναι πάρα πολλά αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις.

Ρωσική νίκη που φέρνει μια νέα εποχή
Στο σενάριο αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν πετυχαίνει μια στρατιωτική νίκη, ανατρέπει την δημοκρατικά εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση και εγκαθιστά μια κυβέρνηση-μαριονέτα.

Η νέα αυτή κυβέρνηση θα «στρίψει το τιμόνι» της Ουκρανίας ανατολικότερα απορρίπτοντας την πρόθεση ένταξης στην αμυντική συμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για το Κρεμλίνο. Από τους 40 εκατομμύρια Ουκρανούς, δε, όσοι μπορέσουν να φύγουν θα το κάνουν, ενώ όσοι θα μείνουν πίσω θα προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα.

Όσον αφορά τη Μόσχα θα προσπαθήσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των επιπτώσεων των κυρώσεων της Δύσης σφυρηλατώντας ακόμα στενότερους δεσμούς με την Κίνα.

Το συμπέρασμα που θα προκύψει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα «θρέψει» τις βλέψεις άλλων αυταρχικών καθεστώτων σε βάρος δημοκρατικών κρατών.

Οι δυνάμεις του Πούτιν επικρατούν σε μια διχασμένη Ουκρανία
Το δεύτερο σενάριο είναι οριακά λιγότερο «σκοτεινό» όσον αφορά τη Δύση. Ο Πούτιν θα καταφέρει να καταλάβει και να κρατήσει όλη την παραλιακή γραμμή της Ουκρανίας αποκόπτοντας τη χώρα από τη δυνατότητα εξαγωγών.

Με τον τρόπο αυτό θα προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομία και μια αδύναμη κυβέρνηση στο Κίεβο να τη διαχειριστεί με το Sky News να μιλά για μια διάσπαση στο στυλ της ανατολικής-δυτικής Γερμανίας.

Η αντίσταση καταλήγει σε έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο
Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για μια ισχυρή και αποτελεσματική ουκρανική αντίσταση απέναντι σε κάθε ρωσική επικράτηση ή σε μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία κυβέρνηση.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να σύρει τη Μόσχα σε έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο στην Ουκρανία δημιουργώντας δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ρωσίας καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που θα πεθαίνουν και θα τραυματίζονται σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος της εκστρατείας αυτής.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που τελικά ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν» καταλήγει η ανάλυση του Sky News.