Νέα εκτίμηση κατάστασης για τη Ρωσο-Ουκρανική κρίση



Η ιστορία μας διδάσκει πολλά μαθήματα, ένα από τα οποία είναι ότι, κάθε είδους ατυχήματα ή προσχήματα είναι ικανά για να πυροδοτήσουν εχθροπραξίες και, επίσης, ότι οι συνέπειες μιας σύγκρουσης είναι πάντα αδύνατο να ελεγχθούν ή να προβλεφθούν. 

Του Αντιναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά

Επιπλέον, από τη στιγμή που ορισμένοι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί, είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν. Και παρόλο που οι πόλεμοι μπορεί να έχουν αιτίες, είναι μια τραγωδία που πυροδοτείτε από λίγους αλλά οι συνέπειες αφορούν εκατομμύρια.

Σε όλες τις συγκρούσεις, υπάρχει ένα σημείο καμπής. Όταν ξεπεραστεί δεν υπάρχει επιστροφή. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι, παρά την ανησυχητική ρωσική κινητοποίηση στα σύνορα της Ουκρανίας,  έχουμε φτάσει το σημείο καμπής. Αλλά είναι πάντα πιο εύκολο να αξιολογήσει κανείς το παρελθόν παρά το παρόν.  

Πάντως οι συζητήσεις για συμφωνίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαζί με σύμφωνα αφοπλισμού, θα είναι τα δύο κλειδιά των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Εκτιμάται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για τον έλεγχο πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους, αν και θα επικρίνει την παραβίαση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς με την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων SSC-8 και άλλων συστημάτων.

 Θα ζητηθεί  μια νέα συνθήκη START για τους διηπειρωτικούς πυραύλους, με τη συμπερίληψη νέων εκτοξευτών, μη στρατηγικών όπλων και μη αξιοποιημένων πυρηνικών κεφαλών. 

Η προσφορά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία θα είναι η απόσυρση πυραύλων Tomahawk, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος, από τις βάσεις αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με το σύστημα Aegis. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα ζητήσει την ίδια προσέγγιση από τους Ρώσους.