Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο η Ελλάδα - Υψηλός κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων προκαλεί σενάρια για την Σύνοδο του ΝΑΤΟΗ λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι θέμα χρόνου εκτιμούν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα
Με τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας να είναι ραγδαίες, η κατάσταση στα επιτελεία στην Αθήνα, είναι αυτή της αυξημένης επιφυλακής καθώς η ροή πληροφοριών και η αξιολόγησή τους είναι συνεχής.

Η  Ελλάδα μετά και το διάγγελμα Μητσοτάκη είναι έτοιμη εφόσον το ζητήσει το ΝΑΤΟ να συνδράμει με ότι της ζητηθεί. Αυτό βέβαια αφού υπάρξει η σχετική πολιτική απόφαση καθώς μπορεί να υπάρχουν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά όλα χρειάζονται σε αυτή την περίπτωση την σχετική έγκριση της κάθε κυβέρνησης.

Το ΥΠΕΘΑ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διενεργηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία. Υπάρχει μυστικό σχέδιο το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από διπλωματικές πηγές δεν δημοσιοποιείται για λόγους ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα μιλάμε για μια επιχείρηση που θα γίνει ως επί το πλείστον οδικώς καθώς υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τόσο για τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας όσο και της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας, ενώ υπάρχει και σύσταση από το υπουργείο Ναυτιλίας να αποφεύγουν τα ελληνικά πλοία τα ρωσικά και ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση θα μιλάμε για μια επιχείρηση που θα είναι σε συνεννόηση τόσο με την Ουκρανική όσο και την Ρωσική πλευρά και σε συνεργασία με άλλες χώρες της Δύσης.

Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που μετά την σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων στην ειδική αίθουσα στο υπόγειο του υπουργείου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη συνεκάλεσα άμεσα σύσκεψη της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων. 

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη μας στο Κίεβο και με τους Προξένους μας στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαινέσω τον επαγγελματισμό τους και να τους ευχαριστήσω θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. 

Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία.

Σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους.

Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους.

Καλούμε τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να είναι σε διαρκή επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές μας. Να αποφεύγουν, επίσης, τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ήδη, πριν από δέκα ημέρες, είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους.

 
Θέλω να θυμίσω ότι πριν από δύο εβδομάδες, είχα επισκεφθεί την περιοχή, τόσο τη Μαριούπολη, όσο και διάφορα χωριά στα οποία κατοικεί η ελληνική μειονότητα.

Είχα τονίσει ότι, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, η Ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή.

Επαναλαμβάνω ότι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί.

Έρχομαι τώρα στα επείγοντα πολιτικά θέματα.

Πριν από λίγο, και κατόπιν οδηγιών μου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maslov. Θυμίζω ότι είναι το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών.

Υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες.

Καλέσαμε, λοιπόν, την ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας.»

Οι εκτιμήσεις πάντως από στρατιωτικής πλευράς είναι πως από την στιγμή που από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επί της ουσίας κυκλώσει τις Ουκρανικές Δυνάμεις στην πλειοψηφία τους ανατολικά του Δνείπερου ποταμού και έχουν εγκαταστήσει αεροπρογεφύρωμα στο αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι θέμα χρόνου.