Ένοπλες Δυνάμεις, έκτακτες καταστάσεις και πότε (και με εντολή ποιού) πρέπει να εμπλέκονται



Στον καιρό της ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις πέραν της κύριας αποστολής τους, που είναι η πολεμική προπαρασκευή για την αποτροπή οποιουδήποτε δυνητικού επιβουλέα της ακεραιότητας της χώρας, εφόσον ζητηθεί από  τους αρμόδιους κυβερνητικούς-κρατικούς παράγοντες, συνδράμουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και στην ανακούφιση των πληγέντων

Πέτρος Τρουπιώτης δημοσιογράφος ptroupiotis@yahoo.gr - ΦΩΤΟ: armynow.gr

Γι’ αυτό και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει εκπονήσει λεπτομερή σχέδια, στα οποία καθορίζεται με ακρίβεια ο τρόπος της συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση καταστροφής, είτε πρόκειται για δασική πυρκαγιά, είτε για σεισμό, είτε για πλημμύρα, είτε για έντονη χιονόπτωση, είτε για μεγάλο οδικό ή θαλάσσιο ή αεροπορικό ατύχημα.

Για κάθε ένα είδος έκτακτης κατάστασης υπάρχει και το αντίστοιχο σχέδιο, το οποίο υλοποιεί η στρατιωτική ηγεσία κάθε φορά και την χρονική στιγμή που της ζητείται, συνδράμοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού που έχουν τον γενικό συντονισμό, την ευθύνη και τις θεσμικές αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της εκάστοτε κρίσης.

Πρέπει δηλαδή να καταλάβουμε, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν ποτέ «του κεφαλιού τους» γιατί μεταξύ άλλων ζούμε (ευτυχώς) σε δημοκρατία με κανόνες και αξίες.

Και όταν έρθει η ώρα, εκτελούν «με ακρίβεια χιλιοστού και δευτερολέπτου»- όπως λένε χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας- την αποστολή τους, όπως αυτή καθορίζεται στη νομοθεσία και στα σχετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και τις πλέον αντίξοες, στον τόπο και τον χρόνο που θα τους ζητηθεί.

Έτσι, κατά την αντιπυρική περίοδο συνδράμουν στο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών με επίγειες κινητές μονάδες επιτήρησης και εναέρια μέσα και εφόσον απαιτηθεί ενισχύουν με τα μέσα τους το έργο της κατάσβεσης.

Σε περίπτωση σεισμού και εφόσον ζητηθεί από τον αρμόδιο φορέα, προωθούν προσωπικό, μέσα, υλικά και εφόδια στις πληγείσες περιοχές, στήνουν σκηνές και παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια (φαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό) στους σεισμόπληκτους, όπως ακριβώς συνέβη στους σεισμούς της Ελασσόνας, της Σάμου και της Κρήτης.

Σε περίπτωση τώρα έντονης χιονόπτωσης και ανάλογα με τα αιτήματα της Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με προσωπικό και μέσα, κυρίως προωθητικά μηχανήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες στον τόπο και τον χρόνο που θα τους ζητηθεί.

Αυτό προβλέπεται από τον νόμο και υπάρχει στα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτό είδαμε να γίνεται πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες, όταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν μέσα στη νύχτα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, είναι η αλήθεια, στο πλευρό των εγκλωβισμένων οδηγών λόγω της χιονόπτωσης, προσφέροντας τους κουβέρτες, νερά και τρόφιμα, αλλά και τις πρώτες βοήθειες σε όσους το είχαν ανάγκη, όπως και όποια άλλη συνδρομή κρίθηκε απαραίτητη από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει εκ πείρας τη συνδρομή που προσφέρουν διαχρονικά οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση καταστροφών και σοβαρών κρίσεων.

Αυτό έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό προφανώς θα συνεχίσουν να κάνουν και στο μέλλον, κάθε φορά που θα τους ζητηθεί η συνδρομή και η συνεισφορά τους.

Σύμφωνα άλλωστε με την κείμενη νομοθεσία, που μάλιστα ψηφίστηκε πρόσφατα, με τον νόμο 4662/2020, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους πολλούς κρατικούς φορείς που δύνανται να συνδράμουν σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, όχι όμως ο μόνος, ούτε ο κύριος. Αντίστοιχη υποχρέωση συνδρομής έχουν τα Υπουργεία, οι Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Ε.Κ.Α.Β., συνιστώντας όλοι μαζί το δυναμικό και τα μέσα του Εθνικού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που ενεργούν υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων σε όλες τις φάσεις του κύκλου πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών και κρίσιμων καταστάσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον πιο πειθαρχημένο, εκπαιδευμένο και οργανωμένο κρατικό φορέα, γι αυτό και επιχειρούν αποτελεσματικά όταν και όπου ζητηθεί. Όλα αυτά όμως σύμφωνα με τους νόμους μας και τις θεσμικές αρμοδιότητες του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται με αυτές... και δεν υπάρχει και άλλος τρόπος δηλαδή!

Όσο γι’ αυτούς που «ελαφρά τη καρδία» και μπροστά σε καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε με τον πρόσφατο χιονιά, λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βγουν από τα στρατόπεδα από μόνες τους και να αναλάβουν έργο, ας το ξανασκεφτούν….

Στις δημοκρατίες τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς.

Και εμείς ευτυχώς έχουμε δημοκρατία και μάλιστα ισχυρή.