Πώς μπορεί να «παρασυρθεί» η Ελλάδα σε τυχόν πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία – Τι μπορεί να της στοιχίσει



Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η βάση της Σούδας, η ρωσική ενόχληση και οι δεσμεύσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη προσπαθεί να χωρέσει η ελληνική κυβέρνηση στο ουκρανικό ζήτημα. Τυχόν πολεμική ανάφλεξη στην Ουκρανία όπως προεξοφλούν οι Δυτικοί ουσιαστικά θα βάλει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία την Ελλάδα και κατ’ ουσίαν θα διαταράξει επικίνδυνα τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας.

Οι δεσμεύσεις από τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ
Άλλωστε η δυσκολία ελιγμών και κινήσεων από ελληνικής πλευράς για τη σύγκρουση Μόσχας – Ουάσιγκτον αντανακλάται στον επί της ουσίας ανύπαρκτο …δημόσιο διάλογο για τη θέση της Ελλάδας σε μια τέτοια σύγκρουση.

Οι ίδιοι οι κυβερνώντες άλλωστε είναι εξαιρετικά λακωνικοί στις αναφορές τους για το ζήτημα αυτό και περιορίζονται σε ευχές για «αποκλιμάκωση». Ωστόσο έχουν διαγραφεί κάποιες βασικές γραμμές γύρω από το πώς κινείται ήδη και σκοπεύει να κινηθεί και στο μέλλον η κυβέρνηση.

Αυτά αποτυπώθηκαν στο περιεχόμενο της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς, αλλά και στην αναφορά που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Κροάτη ομόλογό του στο Ζάγκρεμπ.

Το τρίπτυχο που θέλει να υπηρετήσει η ελληνική κυβέρνηση στην ουκρανική κρίση συνίσταται χοντρικά στο εξής: Ενιαία στάση και ενότητα ΕΕ – ΝΑΤΟ, ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία, σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη χωράει μεγάλη συζήτηση, καθώς η πραγματικότητα πολλές φορές φέρνει σε σύγκρουση αυτές τις τρεις θέσεις.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Αλλά πάντα τονίζουμε σε όλους τους συνομιλητές μας ότι τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και έναν συνεχή διάλογο με τη Ρωσία, τα κρίνουμε απαραίτητα. Θεωρούμε ότι στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Και αυτά  θα συζητηθούνε εκτενώς κατά τις επαφές αυτές» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στις 9 Φεβρουαρίου.

Στη Μόσχα ο Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε σε Μαριούπολη και Σαρτανά όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξή του στο Κίεβο. Επισημαίνεται ότι η ελληνική κοινότητα ξεπερνάει τους 100.000 πολίτες στην περιοχή και βρίσκονται ουσιαστικά στο κύριο σημείο της έντασης στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή στις 18 Φεβρουαρίου ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ και θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του στην τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί στις αρχές Δεκεμβρίου τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν στα τέλη του 2021.