"Ράπισμα" Κομισιόν στον Ερντογάν: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά – Να το σεβαστεί η ΤουρκίαΟ εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, με γραπτή δήλωση έδωσε ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική που έχει αναπτύξει τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ένα ακόμα «ράπισμα» για τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, αναφορικά με τις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας γύρω από τα ελληνικά νησιά. Μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και φυσικά τις αντιδράσεις της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα, η Κομισιόν πήρε θέση δια του εκπροσώπου της και έθεσε την Άγκυρα προ των ευθυνών της.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε πως τα σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι αντίθετα με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου 2021», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Στάνο.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», καταλήγει.